Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten

Tenten

Als echte kampeerliefhebbers durven we wel te zeggen dat we álles, maar dan ook álles weten over tenten en kamperen. Of je er nu een kampeertent zoekt voor een seizoensplek op de Wadden of een echte outdoortent voor een trekking in de Alpen, wij helpen je graag bij het vinden van een geschikt exemplaar. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je een tent gaat kopen?

  Meer informatie
Tent kopen: waar moet je op letten?
Als je een tent gaat kopen zijn er een aantal punten om goed over na te denken. Hieronder zetten we die punten voor je op een rijtje om de keuze voor een tent voor jou makkelijker te maken. Zo geven we je o.a. tips over welk materiaal tentdoek je het beste kan kiezen en welk type tent het meest geschikt voor jou is. Verder bespreken we hoe groot jouw tent moet zijn, welke tentstokken je nodig hebt en wat de waterkolom van een tent is. Als je hierna nog vragen hebt kan je altijd terecht  in onze Megastores in Gouda, Rotterdam, Roermond of Zaandam voor advies van onze tentspecialisten!
 
Welk materiaal tentdoek heb ik nodig?
Voordat je een tent gaat kopen is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de tent gaat gebruiken. Ga je met je gezin 3 weken op een camping staan, of ga je backpacken in je eentje? Hieronder zetten we de opties voor je op een rij:
 
Katoen
Voor de kampeerder die lang op een plek blijft raden we katoenen tenten aan. Deze zijn ademend, stevig en ze gaan lang mee. In een katoenen tent is het bijvoorbeeld goed te doen als het erg warm is. Het nadeel van katoen is dat het lang duurt voordat het droogt en het is aan de zware kant. Katoen moet je nooit nat inpakken aangezien het dan kan gaan schimmelen.
 
Polyester / Nylon
Voor de backpacker is katoen dus weer minder geschikt. Dan zou je beter voor nylon tenten of polyester tenten kunnen kiezen. Dit materiaal is sneldrogend, licht en goedkoop. Perfect voor een actieve vakantie dus. Polyester is wel weer minder duurzaam dan katoen en kan minder goed tegen UV-straling. Dit komt door de coating die de tent waterdicht maakt. Voor degene die elke nacht op een andere plek wil slapen zijn deze tenten perfect.
 
Technisch katoen
Daarnaast hebben we ook nog tenten van technisch katoen. Dit is een mix van katoen en polyester. Het is dus een combi van de voordelen en nadelen. Het droogt sneller, is lichten en neemt minder vocht op dan katoen. De keerzijde hiervan is weer dat ‘ie niet goed ademt omdat er weer een coating is aangebracht om hem 100% waterdicht te maken. Technisch katoen is wel weer beter bestand tegen UV-straling dan nylon en polyester. Deze tenten zouden bijvoorbeeld geschikt zijn als je van camping naar camping gaat en op elke camping een paar daagjes blijft.
 
Welk type tent kan ik het beste kopen?
Het is handig om na te denken over welk type tent je wilt hebben. Ben je bijvoorbeeld een doorgewinterde tentenbouwer of heb je twee linkerhanden? 

Voor de echte festivalganger hebben we bijvoorbeeld pop-up tenten. Bij deze tenten hoef je alleen maar haringen in de grond te drukken. De tent zet zichzelf op, kun jij direct genieten van het mooie weer!
 
Tunneltenten zijn ideaal voor de beginnende kampeerder. Ze zijn eenvoudig op te zetten en ze hebben veel ruimte. De tunneltent krijgt zijn vorm door de boogstokken. Hierdoor hebben de meeste tunneltenten genoeg staruimte en een ruime voortent. Wel zo fijn als je wat langer in je tentje moet zitten bij een buitje. Gezinnen geven vaak de voorkeur aan een mooie tunneltent.
 
Een koepeltent is vaak de keuze als het gaat om een bijzettentje of een tent voor de kinderen. Ze zijn ook eenvoudig op te zetten. Ook erg geschikt voor rondtrekkende kampeerders. Door de gekruisde tentstokken zijn ze bestand tegen stormachtig weer.

Vis-à-vis tenten zijn tenten met een leefgedeelte in het midden. Vis-a-Vis betekent zoiets als “met de gezichten tegenover elkaar”. De tent heeft zijn naam te danken aan het feit dat de slaapcabines tegenover elkaar liggen. Hierdoor is de tent ook heel geschikt voor gezinskamperen.
 
Piramidetenten zijn echte klassiekers. Bij ons vind je eepiramidetenten van bijvoorbeeld Eureka. Dit zijn prachtige, maar vooral erg duurzame tenten. Denk er wel om dat een grote piramidetent even wat tijd kost om op te zetten.
 
Kleine tip: Zet de tent alvast een keer op voordat je weggaat, dan weet je hoe hij in elkaar zit! Scheelt je weer opzettijd straks in de hitte ;).
 
Hoe groot moet mijn tent zijn?
Wanneer je een tent gaat kopen is het van belang om te weten hoe groot de tent moet zijn. Kies voor een tent die een maat groter is.  Als je dan een keer onverhoopt in een regenbui zit van een paar dagen heb je toch even wat meer ruimte. Als je dus met zijn tweeën op vakantie gaat kun je kiezen voor een 3-persoons tent. Dit is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. Als je gaat backpacken en je waarschijnlijk weinig tijd in je tent doorbrengt kun je prima kiezen voor een 1-persoons tentje. Daarnaast zijn er dus verschillen in ruimte tussen de verschillende modellen tenten. Denk dus goed na over wat voor weer je kan gaan verwachten en hoe belangrijk je de extra ruimte vindt.
 
Welk materiaal tentstokken heb ik nodig?
Bij een tent horen tentstokken, als deze breken is het gauw uit met de pret. Het materiaal waar deze stokken uit gemaakt zijn heeft hier een grote invloed op. De stokken kunnen bijvoorbeeld van glasfiber, aluminium of staal zijn. Glasfiber is erg licht en goedkoop om te produceren. Dit is vaak wel wat minder sterk dan de metalen tentstokken. Staal is bijvoorbeeld veel sterker, maar wel zwaarder. Daar komt bij dat het behoorlijk stijf is. Aluminium is weer wat flexibeler en lichter. Het is dus handig om te weten wat voor tentstokken er bij je tent zitten, zodat je de voor en nadelen goed weet.
 
Wat is de waterkolom?
De waterkolom geef de waterdichtheid van een tent aan. Hoe hoger deze is, hoe langer je droogt blijft in een regenbui. In principe staat het getal van de waterkolom voor het aantal mm aan water dat 1 cm2 aan tentdoek kan hebben voordat het doorlekt. Dat klinkt redelijk technisch. Een tent met een waterkolom van 2000mm blijft bij een langdurige regenbui waterdicht. Maar als het dan meerdere dagen regent heb je wel kans dat hij gaat doorlekken, als hij niet de kans heeft om goed te drogen. Een tent met een waterkolom van 3000mm heeft hier weer minder kans op. Hoe hoger je gaat hoe waterdichter dus. Het hangt er dus helemaal weer van af wat voor weer het wordt en wat de kans is op grote buien op je vakantiebestemming!

Meer tips
Wil je nog meer tips over waar je op moet letten als je een tent gaat kopen? Onze kampeerspecialist Arnold heeft hier een blog over geschreven. Toch liever persoonlijk advies of wil je onze tenten eens van dichtbij bekijken? Kom langs in één van onze Megastores in Gouda, Rotterdam, Roermond of Zaandam en wij helpen je graag!

Een moment, we updaten jouw winkelmand!