COVID-19: wij zijn open met uw veiligheid voorop!
Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Welke koelbox neem ik mee op vakantie?

27 juni 2018


Welke koelbox neem ik mee op vakantie? 

Daar zit je ’s avonds lekker voldaan op de camping voor je tent. Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, geniet je nog even na van je heerlijke avontuurlijke dag. Een lekker gekoeld drankje en een toastje met je favoriete kaas uit de streek maken het leven compleet.
Om dit droomscenario werkelijkheid te laten worden, heb je behalve een tent, een tafel, een stoel en een mooie zonsondergang, nog iets essentieels nodig: een koelbox. Want, een lauwwarm drankje en een halfgesmolten, zweetkaas maken dit romantische plaatje echt niet af. Als je al een keer een koelbox hebt aangeschaft, weet je misschien dat de keuze enorm is en dat de lastige termen je al snel om de oren vliegen: actieve koelboxen, passieve koelboxen, absorptie koelboxen, thermo-elektrische koelboxen en ga zo maar door. De hoogste tijd om jou een handje te helpen bij het maken van de juiste keuze. We lichten de verschillende type koelboxen toe en bespreken de voor- en nadelen. Daarmee denken we voor de verandering een keer niet ‘out of the box’ maar ‘in the box’ – de koelbox dan hè.

Passieve koelboxen

We kunnen om te beginnen koelboxen opdelen in 2 hoofdcategorieën: actieve en passieve koelboxen. Hiermee wordt niet het verschil tussen languit op een strandstoel liggen en een bergwandeling maken bedoeld. Nee, in koelboxenland gaat dit om de aan- of afwezigheid van een externe energiebron: actieve koelboxen hebben een externe energiebron en passieve koelboxen niet. We beginnen met deze laatste en tevens eenvoudigste categorie: de passieve koelbox.

Koelbox met losse elementen
De enige koelbox binnen deze categorie is de klassieke koelbox met losse elementen. Ze zijn in alle vormen en maten verkrijgbaar (kijk hier maar eens). Het is een handzame box die ideaal is voor dagtripjes en met zijn dikke isolerende wand de inhoud lekker koel houdt. Voor optimale koeling vul je de box met losse koelelementen of met een zak ijs. Hoewel drankjes en andere lekkernijen voor langere tijd koud blijven, neemt de temperatuur in de box – door het ontbreken van een externe energiebron – wel geleidelijk toe. Dit type koelbox is ideaal voor plekken waar geen stroom is zoals in het park of op het strand, maar is echt minder geschikt om als vaste koelbox te gebruiken tijdens je kampeervakantie.
 
+ Geen externe energiebron nodig
+ Licht van gewicht, kan overal mee naartoe
- Temperatuur neemt geleidelijk toe
- Voor optimaal koeleffect moeten losse elementen of ijs gebruikt worden

Actieve koelboxen

Actieve koelboxen koelen alleen als je ze aansluit op een externe energiebron. Binnen deze categorie kun je vervolgens het onderscheid maken tussen: absorptie koelboxen, compressor koelboxen, (thermo)-elektrische koelboxen en hybride koelboxen. Een hoop lastige termen om je hoofd koel bij te houden deze zomer. Daarom lichten we ze kort voor je toe, bespreken we per type de voor- en nadelen en geven we je een aantal productvoorbeelden, zodat jij er eentje uitkiest die precies bij jouw vakantie past.

Absorptie koelbox

De eerste actieve koelbox die we bespreken is de absorptie koelbox. Deze koelbox heeft een vergelijkbaar mechanisme met het menselijk lichaam, als het te warm wordt, begint het te absorberen om af te koelen. Dat klinkt misschien niet zo fris, zo’n zwetende koelbox, maar in de praktijk is het een vernuftig mechanisme dat je eten en drinken heerlijk koud houdt. De mate van koeling hangt wel af van de omgevingstemperatuur, zet ‘m dan ook bij voorkeur op een plekje in de schaduw. Afhankelijk van het type box koelen ze van 20°C tot 37°C onder de omgevingstemperatuur. De Tristar Supercool is een voorbeeld van een ruime absorptie koelbox waar je altijd goed gekoeld mee op reis gaat.     

+ Muisstil, daarmee ideaal voor in een kleine tent
+ Werkt op verschillende energiebronnen: gas, 12 (werkt dus ook in de auto) en 230 volt
- Maximale koeltemperatuur afhankelijk van omgevingstemperatuur

Compressor koelbox

De compressor koelbox heeft het meeste weg van je koelkast thuis en werkt met hetzelfde koelmechanisme. Je sluit deze box aan op netstroom en in sommige gevallen zijn ze ook uitgerust met een voltaansluiting – ideaal voor koude drankjes in de auto onderweg. Het allergrootste voordeel van dit type koelbox is dat de maximale koeltemperatuur niet afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Al vallen de mussen dood van je tentdak, je drankjes blijven net zo lekker koud. Afhankelijk van het type kun je er zelfs mee vriezen (ijsjes!). Doordat-ie zo krachtig is, weegt de box ook wat meer dan zijn broertjes en zusjes en hij maakt (een zacht) geluid. Hoe zo’n koelbox eruitziet? Bijvoorbeeld zoals de Tristar Icecool.

+ Maximale koeltemperatuur niet afhankelijk van omgevingstemperatuur: koelcapaciteit tussen de -18°C en +10°C
+ Vriezen behoort tot de mogelijkheden
+ Werkt (afhankelijk van de aansluiting) op verschillende energiebronnen: 12 en 230 volt
+ Energiezuinig
- Gewicht: weegt best wat
- Maakt geluid

Thermo-elektrische koelbox

Bij dit type koelbox wordt de inhoud gekoeld met behulp van elektriciteit. Zonder te veel in detail te treden, werkt deze box op een mechanisme dat 2 kanten opwerkt. Dit betekent dat de box met hetzelfde gemak verwarmt als koelt. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie al eten hebt gekookt, maar nog steeds wacht op je reisgenoten die allang terug zouden zijn, maar van het ene avontuur in het andere verzeild zijn geraakt. Het is wel goed om te weten dat (net als bij absorptie koelboxen) de maximale koeltemperatuur afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. In ons assortiment hebben we verschillende modellen elektrische koelboxen met uiteenlopende inhoud: van kleine modellen voor een trekkersvakantie tot grote modellen voor op je seizoenplaats. Aanraders zijn de compacte en voordelige Vrijbuiter Outdoor Koelbox of de ruime (op wieltjes!) Mobicool koelbox.

+ Kan naast koelen ook verwarmen
+ Prijs-kwaliteitverhouding
+ Werkt op verschillende energiebronnen: 12 en 230 volt
- Maximale koeltemperatuur afhankelijk van omgevingstemperatuur

Hybride koelbox

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert de hybride koelbox 2 van de hierboven besproken systemen: het thermo-elektrisch-systeem (12 volt) en het compressor-systeem (230 volt). Onderweg sluit je ‘m aan op een 12 volt aansluiting en op de camping zet je de box aan de netstroom. Zo geniet je van de voordelen van beide koelmechanismen in één. De Tristar Hybride is één van onze favoriete hybride koelboxen.

+ Werkt op 2 verschillende systemen: thermo-elektrisch (12 volt) en compressor (230 volt)
+ Maximale koeltemperatuur (op compressor-modus) niet afhankelijk van omgevingstemperatuur
+ Energiezuinig
- Gewicht
- Maakt geluid
---

Kom je er alsnog niet uit of twijfel je nog, kom dan gerust een keer langs in een van onze megastores of stel je vraag via Facebook. We helpen je graag. Een hele ‘coole’ vakantie gewenst!


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!