Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Week van de Teek

03 april 2017


Teken zitten overal

Mensen denken vaak dat teken alleen in het bos zitten, maar dat heb je helemaal fout. Zelfs als je in een parkje lekker op het gras zit of ligt, of zelf in je eigen achtertuin, kunnen er teken in de buurt zijn.

Controleer je dus gewoon als je in de buurt bent geweest bij groen, ook al was het de achtertuin. Maar natuurlijk loop je in het bos en de duinen, of wanneer je kampeert (dat laatste was mijn misser) extra risico. Het is absoluut niet nodig om binnen te blijven en niets meer te ondernemen, dat zou zonde zijn! Maar wees bewust van het feit dat die nare beestjes overal kunnen zijn. Zeker nu met de zachtere winters zijn teken er vrijwel het hele jaar door én worden het er steeds meer. Wees alert!

Speciale middelen en kleding

Wanneer je weet dat je in een gebied komt waar je extra risico loopt, kun je maatregelen nemen. Denk aan speciale kleding of middelen die insecten, in het bijzonder natuurlijk teken, op afstand houden. Daarin is de Vrijbuiter met hun vier megastores in Nederland en hun webshop Vrijbuiter.nl gespecialiseerd. Ik mag een super handig pakket weggeven via Facebook hiervoor. Dit pakket bevat de volgende items:
•    Craghoppers damesbroek (Nosi-Life)
•    Craghoppers herenbroek (Nosi-Life)
•    Craghoppers insect-werende sokken
•    Care Plus Anti-Teek
•    Care Plus Tick Out Tick Remover

Je kunt ook simpele maatregelen nemen, bijvoorbeeld je sokken over je broek doen wanneer je in het bos loopt. Maar zelfs dit is niet waterdicht, die beestjes zijn veel te slim en lopen zo naar boven. Al-tijd blijven controleren dus.

Een teek juist verwijderen

Wanneer je een teek onjuist verwijdert weet je zeker dat hij zijn inhoud in jou leegt, en als hij Borrelia (en/of een co-infectie) met zich meedraagt, zit jij met de gebakken peren. Zorg dus dat je weet hoe je een teek verwijdert, smeer er geen zeep op of de gekke draaiende bewegingen met pincet die soms bij tips over teken rond gaan. Een puntig pincet en de teek bij het hoofdje pakken is een goed begin, maar ik heb dit zelf nog nooit gedaan, dus ik zou een betrouwbare bron zoeken. En je teek er zo snel mogelijk uithalen!

Daarnaast zou ik, als bijvoorbeeld een naast familielid een tekenbeet heeft gehad, diegene aanraden om ILADS richtlijnen te volgen. Dat is zes weken antibiotica, ongeacht of een test positief is, of dat er een rode kring verschijnt. We hebben nog geen waterdichte tests en een rode kring verschijnt maar in een klein deel van de gevallen. Zes weken antibiotica is wat ik aan een naaste zou aanraden. Juist omdat we inmiddels weten wat een tekenbeet voor ellende kan veroorzaken.

Heb jij ervaring met teken? Voordat ik ziek werd wist ik er echt helemaal niets van. Terwijl ik vaak in het bos hardliep en kampeerde! Gelukkig wordt het steeds bekender. Kom je vaak in een bosrijke omgeving en controleer je jezelf dan ook goed?

 

Winnen!

50% korting
€ 84,99 € 42,49
70% korting
€ 99,99 € 29,99
50% korting
€ 12,99 € 6,49

Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!