COVID-19: geopend met jouw veiligheid voorop
Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Wandelen in de natuur: verkeersregels en etiquette

23 oktober 2017


Wandelen in de natuur: verkeersregels en etiquette

Het is jullie vast niet ontgaan dat wij van Vrijbuiter graag buiten zijn. Je vindt ons 4 seizoenen per jaar in het bos, op de heide, langs het water of in de bergen. Netjes opgevoed als we zijn, respecteren we de natuur en houden we ons aan de regels die gelden voor wandelaars. Maar wat zijn die regels eigenlijk precies, vroegen we ons licht gegeneerd af? Bestaat er etiquette voor wandelaars? En hoe zit het dan met verkeersregels in de natuur? Goede vragen waar wij zelf ook even een hulplijn voor moesten inschakelen. We vroegen het aan onze vrienden van Grisport: een wandelschoenenmerk van Italiaanse komaf en een autoriteit op het gebied van recreatief wandelen. Behalve dat het merk toegankelijke, comfortabele en zeer betaalbare wandelschoenen maakt voor het hele gezin, weten ze veel over wandelen in de natuur. Dit bleek het geval: ze vertelden ons precies wat wandel etiquette is en aan welke regels we ons in de natuur moeten houden. Bedankt Grisport! 

Regel 1: van het pad

Wij denken (als echte Vrijbuiters) graag buiten de gebaande paden, maar in de Nederlandse natuur moeten we toch echt een pas op de plaats maken. Het is namelijk in veel natuurgebieden niet toegestaan om zomaar het pad te verlaten. In het buitenland verschilt de regelgeving per natuurgebied, maar is het wel vaker toegestaan om buiten de paden de natuur in te trekken. Ga je van het pad af, dan heeft Grisport nog wel een bruikbare tip: blijf in de buurt van gemarkeerde paden om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt en voorkom glijpartijen, vooral in een natte berg- of heuvelachtige omgeving. Dit laatste voorkom je met stevige wandelschoenen met een goed profiel en veel grip. Voorbeelden van dit soort wandelschoenen zijn de Gerlos Mid voor dames, de Wega Mid voor heren, of voor de kleine avonturier de Rocky Mid

Regel 2: respecteer de natuur

De natuur geeft ons ontzettend veel, iedere dag weer, en dit verdient respect. De beste manier om dit te respecteren – behalve oppassen voor overstekende kikkers – is het tegengaan van vervuiling. Laat je troep daarom nooit buiten rondslingeren. Wist je bijvoorbeeld dat de natuur 500 jaar nodig heeft om één plastic flesje op te ruimen? Ongelofelijk toch! Wil je zelf een handje helpen, neem een afvalzakje mee en verzamel daarin het afval dat je onderweg tegenkomt. De natuur zal je eeuwig dankbaar zijn!           

Regel 3: verkeersregels in de natuur

Eekhoorns van links krijgen voorrang op wilde zwijnen van rechts. Ok, nu even serieus, want het gaat hier wel degelijk om een belangrijk onderwerp. Er bestaat namelijk behoorlijk wat onduidelijkheid over de verkeersregels in de natuur, met gevaarlijke situaties als gevolg. Eigenlijk is het heel simpel, want ook in de natuur gelden dezelfde verkeersregels als normaal. Dus kom je op een kruising van bospaden een mountainbiker tegen, dan heb jij als voetganger (net als normaal) geen voorrang. Als iemand je wil passeren blijf dan rechts en laat je links passeren. Maar de belangrijkste regel is een ongeschreven regel: hou rekening met elkaar. 

Regel 4: wanneer moet de hond aan de lijn? 

Honden zijn net als hun baasjes echte natuurliefhebbers. Voor een hond is het heerlijk om even vrij rond te kunnen rennen. Gelukkig voor de hond is dit toegestaan in veel natuurgebieden in Nederland. Kijk altijd goed op de bordjes of je je in een ‘losloopgebied’ bevindt. Hou je hond, ook als-ie wel los mag lopen goed in de gaten. Honden (een beetje afhankelijk van het ras) blijven jagers en gaan graag achter bosbewoners of andere honden aan. Ook kunnen andere recreanten in het bos bang zijn voor je enthousiaste hond of het niet fijn vinden als je hond hen begroet. Bepaal daarom als baasje of het verantwoord is dat je viervoeter vrij losloopt. Hou verder in de gaten dat je als hondenbaasje ook de nodige wandelkilometers in de week maakt; goede wandelschoenen zijn een musthave. Kies voor schoenen waar je doordeweeks lekker mee over de verharde weg loopt, maar in de weekenden ook langere boswandelingen mee kan maken. Een voorbeeld van zo’n schoen is de Baltimore.

Regel 5: een vriendelijke groet

Onder motorrijders geldt een ongeschreven regel dat ze elkaar in het verkeer begroeten. Dit is een goed voorbeeld voor wandelaars om op te volgen: niet de motorgroet, maar de wandelaarsgroet. Laat een vriendelijke ‘hallo’ daarom nooit onbeantwoord. Behalve het sociale aspect van een begroeting heeft het ook een alarmerende functie. Als je iemand inhaalt of tegemoet loopt is ‘hallo’ een teken van ‘hier ben ik’. Je stelt de ander op een vriendelijke manier op de hoogte van je aanwezigheid en voorkomt daarmee vervelende botsingen. 

Gerelateerde producten

20% korting
€ 99,99 € 79,99
20% korting
vanaf € 54,99
50% korting
€ 124,99 € 62,49
20% korting
€ 139,99 € 111,99
50% korting
€ 109,99 € 54,99
20% korting
vanaf € 34,99
23% korting
€ 129,99 € 99,99
50% korting
€ 119,95 € 59,97

Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!