Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Slaapzak kopen | Waar let je op?

16 juni 2021


Slaapzak kopen | Waar let je op?

 
De ingepakte tent staat klaar? Check! Een goede slaapmat gekocht? Check! Nu nog een slaapzak. Je wilt natuurlijk niet tijdens het wildkamperen in de Pyreneeën als een ijslolly in je slaapzak liggen. Of tijdens een warme zomernacht in Portugal je tent uitzwemmen door de hitte. Voor iedere reis, temperatuur en klimaat is er een geschikte slaapzak. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het aanschaffen van een slaapzak? We geven je een aantal goeie tips


 

Wat voor slaapzak heb ik nodig?


De zomerslaapzakken
 
Als het heet is en je slaapt in een camper, dan kun je kiezen voor een (katoenen) lakenzak. Slaap je in een tent? Dan adviseren we een slaapzak die gemaakt is van katoen met een vleugje polyester. Katoen ademt en neemt transpiratievocht op. Polyester houdt daarentegen de warmte binnen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als een slaapzak te warm lijkt, toch doen! Stel dat je op een plek bent waar de temperatuur wisselvallig is en dat het ’s nachts ineens kouder is, dan ben je ineens heel blij met een dikkere slaapzak. Is het een keer te warm? Dan sla je de slaakzak gewoon van je af.

De winterslaapzakken
 
We vallen meteen met de deur in huis: als je een goed slaapmatje hebt, dan is de slaapzak voor de helft minder belangrijk. Als je bijvoorbeeld een goed geïsoleerd slaapmatje van Redwood hebt, dan komt er minder kou van de grond. Dit zorgt al voor een goede nachtrust. Heel belangrijk: als het koud is zorg dat je warm je slaapzak ingaat. Een slaapzak houd je wel warm, maar je krijgt het er niet warm van. Ren nog even een rondje rondom de tent of drink nog een rood wijntje, voordat je je slaapzak ingaat. Een winterslaapzak is gemaakt van polyester en is van dikker materiaal. Een Outwell slaapzak is bijvoorbeeld ideaal voor in de winter. Je kunt ook kiezen voor een Nomad 3-seizoenen slaapzak. Als het kouder is, dan is het beter om polyester te nemen. In een gebied van -20 heb je niks aan katoen. Het houdt geen warmte vast. Verder is het belangrijk om te kijken of een slaapzak is doorgestikt. Dat de vulling hierdoor op z’n plek blijft. Als een slaapzak dat niet heeft, dan kan de vulling zakken. Dat heb je bijvoorbeeld bij je voeten niks meer zitten. Je wilt niet wakker wordt met ijstenen.


Wat voor soort slaapzakken heb je?

Een dekenslaapzak
 
Je weet nu wat voor soort materiaal je het beste kunt kiezen voor jouw vakantie. Nu kijken naar we wat voor soort slaapzak je het beste kunt gebruiken. Een dekenslaapzak is zowel aan de boven- als onderkant even breed. Het sluit minder nauw aan. Heel geschikt voor als je kampeert in warme gebieden. Je kunt de slaapzak namelijk makkelijk van je afslaan. Omdraaien gaat makkelijk, waardoor het voelt alsof je onder een dekbed ligt. Een dekenslaapzak is ideaal voor als je gaat kamperen met de auto. Hier nog de speerpunten op een rij:
 
-Bewegingsruimte
-Goede ventilatie
-Zwaarder
-Ideaal voor kamperen/autovakantie
 
Een mummy-slaapzak
 
Een mummy-slaapzak zit dicht tegen je lichaam aan en zorgt ervoor dat het warmte vasthoudt. Zo’n slaapzak heeft een capuchon, zodat er zo min mogelijk warmteverlies is bij het hoofd. Ideaal als je naar een kouder gebied gaat! De mummy-slaapzak is veel lichter dan een dekenslaapzak. We adviseren om zo’n slaapzak mee te nemen als je gaat backpacken, een meerdaagse trekking of een fietsvakantie doet. Hier nog alle voordelen op een rij:
 
-Houdt warmte vast
-Capuchon voorkomt warmteverlies
-Lichter dan een dekenslaapzak
-Ideaal voor backpacken en trekkingen
 


Slaapzak voor een trekking

Ga je een meerdaagse trekking doen, waarbij je een tent en slaapzak meeneemt? Dan wil je niet dat je slaapzak te zwaar is. De Nomad Triple is heel compact en ideaal om mee te nemen. Een ander voorbeeld is de Vaude Sioux 100. Deze slaapzakken zijn extreem licht en compacte pakketjes die je zo aan je rugzak kunt vastknopen. De vulling van deze mummieslaapzakken zijn dik genoeg voor koudere gebieden.

 

Slaapzak voor kinderen


Er is niet veel verschil met een slaapzak voor volwassenen. Het materiaal is hetzelfde. Natuurlijk moet je wel kijken naar de lengte. De slaapzak voor kinderen die we aanraden is de Redwood Polarbear Junior. Deze slaapzak is vaker doorgestikt en kun je vaak wassen. 
Hoe kan ik mijn slaapzak het beste onderhouden en opbergen?

Het wassen van je slaapzak
 
Het is misschien voor de hand liggend, maar een slaapzak kun je gewoon wassen met wasmiddel. Je hoeft een slaapzak niet op een speciale manier te behandelen. Houd er wel rekening mee dat een natte slaapzak zwaar is en dat niet iedere wasmachine dit aan kan. Onze tip: ga naar de wasserette en gooi het in een grote trommel. Gooi het daarna in de droger met een paar tennisballen. Die kloppen je slaapzak goed droog. Wasmiddel is dus niet schadelijk voor het materiaal, maar houd rekening met het gewicht van een natte slaapzak. Check voordat je slaapzak wast, altijd het label.

Het opbergen van je slaapzak
 
Zo, het is weer tijd om naar huis te gaan. Heb je ook altijd zo moeite met het oprollen van je slaapzak en om het weer terug te krijgen in het zakje? We hebben goed nieuws, want het is juist beter om je slaapzak niet dubbel te vouwen en om op te rollen. Waarom? Als je het altijd op dezelfde manier opvouwt, wordt de vulling op die plek dunner. Dan gaat de slaapzak niet goed meer isoleren. Dat wil je natuurlijk niet! Rits daarom de slaapzak helemaal open en prop het in het zakje.Kies jouw ideale slaapzak

Als je een goede slaapmat hebt, dan word je slaapzak minder belangrijk. De reden hiervoor is omdat je slaapmat goed isoleert. Voor een goed slaapcomfort in warme gebieden is katoen beter aan te raden. Polyester is ideaal voor backpackers, mensen die op fietsvakantie gaan of op de motor weggaan. Polyester is compacter en lichter om mee te nemen. Ook houdt het warmte beter vast. Voor in een tent is een combinatie van polyester/katoenen goed. De binnenkant van zo’n slaapzak is katoen (luchtig) en de buitenkant polyester (houd warmte vast) Kom langs in één van onze filialen en onze outdoor-medewerkers helpen jou.


 

 

Slaapzakken waar je heerlijk in slaapt

7% korting
€ 139,99 € 129,99
20% korting
€ 49,95 € 39,99
10% korting
vanaf € 79,99
11% korting
€ 179,95 € 159,99
22% korting
€ 57,99 € 44,99
10% korting
€ 249,95 € 224,99
11% korting
€ 179,95 € 159,99

Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!