Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Ontdek de voordelen van merinowol

19 november 2019


Ontdek de voordelen van Merinowol

Het merinoschaap: één van de oudste en sterkste schapenrassen ter wereld, geliefd om zijn bijzondere vacht van ‘merinowol’. Om kennis te maken met dit speciale dier vliegen we naar de andere kant van de wereld, naar Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Daar, op de bergen van het Zuidereiland (de Zuidelijke Alpen) grazen merinoschapen in grote kuddes. 

Het wisselende klimaat van hun leefomgeving – met in de zomer temperaturen tot 35 °C en in de winter 20 °C onder nul – vraagt om een hoog aanpassingsvermogen van de dieren. Toch is het voor de schapen geen enkel probleem om in deze extreme omstandigheden te overleven; dit hebben ze te danken aan hun zeer speciale wollen vacht. In de zomer is de vacht dun, licht en ademend. In de winter groeit er een extra laag wol over de basisvacht, die zorgt voor extra bescherming en isolatie.

Hoe het allemaal begon

Het was Jeremy Moon – oprichter van het bekende outdoor kledingmerk Icebreaker – die dacht, wat die schapen hebben, dat wil ik ook! Hij begon kleding van merinowol te produceren. In de eerste jaren hielden vooral het geloof in het product en een ongekend doorzettingsvermogen hem op de been. Synthetische producten domineerden in de jaren 90 de markt en om daar met een wollen product tussen te komen, was lastig. Toch slaagde Jeremy er met zijn bedrijf Icebreaker in om merinowol op de kaart te zetten en vandaag de dag is deze wol niet meer weg te denken uit de wereld van outdoorkleding.

De bijzondere eigenschappen van merinowol

Als we de eigenschappen van merinowol vergelijken met een aantal andere stoffen, wordt de kracht van dit unieke natuurproduct al snel duidelijk. Neem bijvoorbeeld gewoon wol: heerlijk warm, isolerend, maar wel erg zwaar, jeukerig en het droogt zo lastig. Dan heb je nog de synthetische stoffen: lichtgewicht, makkelijk in onderhoud en geen last van jeuk. Maar synthetische stoffen blinken niet uit in ademend vermogen, waardoor je sneller gaat zweten in de kleding, met nare geurtjes als onvermijdelijk gevolg. Merinowol heeft dezelfde voordelen als de bovengenoemde stoffen, maar kent geen van de nadelen. Dit maakt het product zeer geschikt als isolerende onderlaag in actieve koude omstandigheden (bijvoorbeeld wintersport), maar de stof houdt je evengoed koel in warme zomerse omstandigheden. Het product is ook nog eens recyclebaar en biologisch afbreekbaar, want het is en blijft tenslotte een natuurproduct. 

Met oog voor de dieren

Alle wol die gebruikt voor Icebreaker producten wordt op diervriendelijke manier verkregen. Voor alle Icebreaker merinoboeren gelden namelijk enorm strenge regels met betrekking tot het dierenwelzijn van de schapen, dat trouwens ook geldt voor de sheep dogs die hier leven. Bovendien was Icebreaker in 2008 het eerste bedrijf dat het zogenoemde mulesing volledig verbood binnen hun stations. Wil je meer weten betreffende de omgang van de merinoschapen? Lees dan dit artikel of bekijk dit filmpje op youtube

Producten van merinowol

Maar met alleen een goede stof zijn we er natuurlijk nog niet. Gelukkig weet Icebreaker de gunstige eigenschappen van merinowol te verwerken in kwalitatieve, comfortabele en duurzame producten, die jaren mee gaan. De producten zijn soms iets duurder dan vergelijkbare synthetische producten, maar betalen zich dubbel en dwars terug in kwaliteit. Neem bijvoorbeeld de Oasis voor dames of de Oasis voor heren: een kwalitatief uitmuntend thermoshirt – zeer geschikt als onderlaag – met een mooie pasvorm die perfect aansluit op de huid. Het shirt is isolerend, ademend en vochtafdrijvend en daardoor uitermate geschikt om je warm te houden als je actief bezig bent, bijvoorbeeld tijdens wintersport of tijdens een winterse bergwandeling. Ook als tussenlaag doen de merinowollen-producten van Icebreaker het heel goed, bijvoorbeeld de Tech Top voor heren en de Tech Top voor dames. Of kies voor de Descender voor heren, of de Descender voor dames: een superzacht, stijlvol outdoorvest van de hoogste kwaliteit, die je door z’n casual look het liefst iedere dag uit de kast pakt.

 

Bekijk hier onze gehele Icebreaker collectie >

Prachtige producten van merinowol


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!