Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Met dit karperaas heb je altijd beet!

31 mei 2017


Met dit karperaas heb je altijd beet! 

Vraag aan 10 doorgewinterde karpervissers wat ze de beste aas vinden, grote kans dat je 10 verschillende antwoorden krijgt. En dat is nu juist een groot deel van de charme van het karpervissen: altijd op zoek naar het beste aas en de beste lokmiddelen. Het aas moet een hoge ‘attractie’ (aantrekkingskracht) hebben zoals de karpervissers het in jargon noemen. Als je je als beginnende karpervisser gaat verdiepen in het beste aas en de beste lokmiddelen gaat er een wereld voor je open. Wist je bijvoorbeeld dat sommige karpervissers roggebrood met stroop gebruiken als aas? Of gekookte aardappel, kattenvoer, mais, hondenbrokken, hennep of tijgernoten. En heb je wel eens gehoord van boilies? Je zult als snel tot de conclusie komen dat de keuze voor aas en lokmiddelen eindeloos is. Daarom nemen wij je graag aan de hand voor een kleine introductie in de wereld van kaperaas en -lokmiddelen. We doen dit in samenwerking met Raven, de grootste hengelsportwinkel van Nederland, en sinds kort samenwerkingspartner van Vrijbuiter.    

Vanaf 1 april 2017 is een deel van Vrijbuiter Gouda speciaal ingericht voor de hengelsport. We doen dit in samenwerking met Raven: dé hengelsport-specialist van Nederland. Samen met Raven hebben we een uitgebalanceerd en volwaardig hengelsport assortiment samengesteld, waar zowel de beginnende als de fanatieke sportvisser, altijd slaagt. Onze hengelsport-specialisten staan voor je klaar om je advies op maat te geven: van de keuze voor een hengel tot het beste aas.  

Kies de juiste boilies

Voor het vissen op karper worden vaak boilies gebruikt. Een boilie is een geprepareerd deegballetje met een bepaalde geur, kleur en smaak. Door een combinatie van specifieke ingrediënten hebben boilies een grote aantrekkingskracht op karpers. De boilie wordt trouwens niet op de haak bevestigd, maar met behulp van een boilienaald en boiliestopper, onder de haak vastgezet. De karper zuigt het aas op en de haak wordt in de lip van de karper gehaakt. De keuze voor de juiste boilie hangt af van veel factoren, zoals weersomstandigheden, locatie en budget. Er bestaan zoete boilies (zoals scopex, tutti en aardbei) en er bestaan vis boilies (zoals squid en krill). Naast de smaak van de boilies kan er een onderscheid worden gemaakt tussen ‘readymates’ en ‘freezerbaits’.  

  • Readymates: zijn boilies die je lang kunt bewaren, het nadeel hiervan is dat de boilie moeizaam afbreekt in het water door het gebruik van conserveermiddelen. 
  • Freezerbaits: zijn diepvries boilies die vaak op natuurlijke basis geproduceerd zijn en goed uit elkaar vallen in het water. Nadeel van het gebrek aan conserveermiddelen is dat de boilies makkelijk beschimmelen, zeker tijdens langere vis-sessies in de zomer. 

Raven heeft een uitgebreid assortiment boilies beschikbaar. Vraag een verkoopspecialist welk type boilie het beste bij jou past.

Lokmiddelen

Naast het belang van het hierboven besproken haakaas zijn er nog andere manieren om de karper in de buurt van je haak te krijgen. Hieronder bespreken we een aantal technieken en middelen die je daarbij helpen. 

  • Boilies verkruimelen: door boilies te crushen (verkruimelen/versnijden) of geheel te water te laten, laat je de karper wennen aan het aas en vergoot je de kans dat de vis ook op je haakaas zal bijten. 
  • Liquids: het loont het om het haakaas aantrekkelijker te maken met liquids. Liquids zijn vloeistoffen die vissen aantrekken. Je mengt een beetje van de vloeistof door je verkruimelde boilies en je haakaas laat je een paar uur in de liquid staan voordat je ermee gaat vissen. Liquids verhogen de attractie, waardoor de karper je haakaas moeilijk kan weerstaan. Een voorbeeld is baitsmoke, deze geeft een geurwolk af wanneer het in contact komt met water.
  • Snowman: Je kunt je haak extra interessant maken voor de karper door er in plaats van één boilie, 2 op te plaatsen. De bovenste boilie is iets kleiner dan de onderste boilie waardoor de haak op een sneeuwpop lijkt, vandaar de naam ‘snowman’. De bovenste boilie aan de haak wordt een pop-up genoemd. De snowman staat door zijn vorm net iets van de bodem af waardoor deze makkelijker gepakt kan worden door de karper. Deze techniek wordt door veel karpervissers succesvol ingezet. 
  • Particle mix: wordt als verzamelnaam gebruikt voor kleine natuurlijke aassoorten. Denk hierbij aan: mais, hennep, kikkererwten, gemengde zaden, granen, duivenvoer en tijgernoten. Met deze producten kun je goed voorvoeren en je stek interessant maken voor de karper. Je kunt de mix zelf bereiden of – voor de minder culinaire visser – kant-en-klaar kopen. 

 


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!