m.u.v zware of grote artikelen

Makkelijke barbecue-recepten

26 januari 2017


Makkelijke barbecue recepten

Barbecueën: Je kent het wel, je koopt zo’n vleespakket bij de supermarkt, flesje mayo en ketchup erbij en klaar is kees. We snappen je heus wel: je hebt geen zin om uren te staan zweten in de keuken. Maar besef wel dat je met je vleespakket-instelling weinig indruk maakt op je gezelschap. Toch is er ook een middenweg. We stelden 3 makkelijke barbecue recepten voor je samen, waar we zelf dol op zijn. Verras je gasten met je culinaire skills, zonder dat er een druppel zweet bij komt kijken. Niet doorvertellen! 

Gepofte aardappels met een sausje

Makkelijk, lekker, en een keer wat anders. In de fik ermee!

Ingrediënten:

• 10 aardappels
• olijfolie
• 300 gram crème fraîche
• bosje verse bieslook
• 2/3 teentjes knoflook
• zout
• peper
• aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Aardappel in de folie

Boen de aardappels goed schoon en prik er vervolgens enkele gaatjes in met een vork. De schil hoeft niet van de aardappels. Leg een aardappel op een stuk aluminiumfolie en besprenkel deze met een beetje olijfolie. Bestrooi de aardappel met zeezout en peper en wikkel de folie om de aardappel. Controleer even of je hele aardappel omgeven is door folie. 

Sausje

Het sausje maak je door de crème fraîche in een kom te mengen met de verse fijngesneden bieslook en de uitgeperste knoflook. Van verse knoflook kun je lekker gaan stinken, dus zorg dat iedereen je saus eet om klachten te voorkomen. 

Pof de aardappels

Leg de aardappels tussen de kolen (dus niet op het rooster) in de barbecue en wacht ongeveer 40 minuten. Je kunt de aardappels ook stiekem koken van tevoren, ga dan uit van 20 minuten. Pak vervolgens met een tang de aardappels tussen de kolen vandaan en serveer ze samen met de saus. Een (nogal flauwe) grap die je kunt maken als iemand praat met dit gerecht in zijn mond: “Goh… sinds wanneer praat jij met een hete aardappel in je mond?” En daarna heel hard lachen om je eigen grap. 

Home made whisky barbecuesaus 

Zit er echt whisky in whiskysaus? In deze saus wel in ieder geval. Hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat kinderen en zwangere vrouwen 'm voor je wegkapen.

Ingrediënten:

• 300 ml ketchup
• 150 ml whisky (hoe rokeriger hoe beter)
• 100 ml kookroom
• 2 eetlepels mosterd
• 4 eetlepels Worcestershire saus
• 4 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereidingswijze:

Je hebt er wel een paar ingrediënten voor nodig, maar de bereiding is doodsimpel. Gooi alle ingrediënten samen in een pan (het liefst een pan met een dikke bodem) en breng het op hoog vuur aan de kook. Als het kookt zet het vuur dan zo laag mogelijk en laat het zachtjes indikken tot het een perfecte saus is. Oh ja… af en toe even roeren is ook niet verkeerd.

Ketjap kipspiesjes

“Oh wat lekker mals zeg, heb je die zelf gemaakt?” Echt wel!

Ingrediënten:

• 500 gram kippendijen
• grote houten of metalen prikkers
• 5 eetlepels ketjap
• citroensap van een halve citroen
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel sesamzaad
• Spaans pepertje (als je van pittig houdt)

Bereidingswijze:

Marineer de kip

Snijd de kip in stukken, niet te groot, niet te klein. Pak een grote kom (of bak) en vul deze met de ketjap, citroensap, 2 fijngesneden teentjes knoflook, één eetlepel sesamzaad, en een fijngesneden Spaans pepertje. Roer het geheel maar even lekker door. Gooi vervolgens de kip bij de marinade en zorg dat alle stukjes kip de marinade hebben gezien. Zet de kom nu minstens 2 uur in de koelkast. De fervente spiesmakers beweren dat de kip op z’n malst is als je het een nachtje in de marinade laat staan. 

Gril de spiesjes

Haal de kip uit de koelkast en pak de prikkers. Prik de stukjes kip op je prikkers en klaar is je spies. Gril de spies op de barbecue in 10/15 minuten gaar. Doe eens gek en prik er ook eens een stukje paprika tussen. Of doe eens supergek en prik er om de beurt een rood, geel en groen stukje paprika tussen. Je hebt dan je eigen Bob Marley reggae-spies gemaakt.

 

Lees voordat je de barbecue aansteekt eerst even deze tips om te zorgen dat alles veilig verloopt.


Naar overzicht