Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Kamperen met kleine kinderen? Deze 23 dingen mag je echt niet vergeten!

02 mei 2018


Kamperen met kleine kinderen? Deze 23 dingen mag je echt niet vergeten!

De eerste keer dat je gaat kamperen met kinderen is best even schrikken. Vooral als ze nog klein zijn heb je ineens behoorlijk wat extra bagage. Natuurlijk moet je kleren, luiers en zonnebrand meenemen maar welke spullen mag je nou echt niet vergeten als je gaat kamperen met kinderen om er een top vakantie van de maken? Met deze 23 kampeerspullen in je bagage is jouw kampeeruitzet pas echt kinderproof.

Wat je altijd mee moet nemen maar toch vaak vergeet

Er zijn een paar van die dingen die zo voor de hand liggen dat je ze moet meenemen waardoor ze vaak pas op het laatste moment nog in de tas gegooid worden. Zo heeft ieder kind en ook een baby een eigen paspoort of ID kaart en zorgverzekeringspas nodig. Als je die vergeet kun je vooral als je in het buitenland bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt in de problemen komen. Ook de favoriete knuffel, een tekentang en zwembandjes horen in dat lijstje thuis. Die laatste twee kun je makkelijk standaard in je kampeerspullen laten zitten zodat je niet, zoals ik, eindigt met 12 zetjes, ja écht, oranje zwembandjes.

Deze 6 kampeerspullen maken kamperen met een baby écht makkelijker

Kamperen met een baby zorgt voor de meeste extra bagage maar met een beetje slim plannen is die bagage echt wel te beperken. De onderstaande spullen maken kamperen met een baby makkelijker maar besparen vaak ook nog ruimte of besparen je een hoop gedoe. Vooral dat laatste wil je toch eigenlijk niet op vakantie?
De fles is best wel een dingetje bij het kamperen
Midden in de nacht op een volle camping water koken of wachten op de flessenwarmer met een huilende baby is geen pretje. Als je met stroom kampeert kan een kleine snelle waterkoker met een lager wattage een uitkomst zijn. Als je zonder stroom kampeert of als aanvulling is een goede thermoskan, die je vóór de nacht vult, ook een prima oplossing. Als je baby al wel aan de groenteprakjes zit kan een kampeerkinderstoel of zelfs de bekende IKEA kinderstoel een uitkomst zijn. Jouw baby kan dan rustig zitten zonder modder op te eten. Deze 2-in-1 kinderstoel van Isabella staat makkelijk op zichzelf, maar bevestig je net zo eenvoudig aan een campingstoel voor volwassenen. 
Voorbereid op regen én zon
Je moet ook voor je baby met alle weersvoorspellingen rekeninghouden. Een picknickdeken met plastic onderkant is handig voor als het gras ’s ochtends vochtig is en jouw baby lekker wil kruipen. Daarnaast is naast zonnebrand en een pet met nekbedekking maar zeker ook een tarp superhandig. Zo heb je schaduw om lekker buiten te slapen of spelen als het binnen te warm is en extra speelruimte als het regent.
Laat de wandelwagen maar thuis
Als je baby niet meer in de wandelwagen slaapt of als de wagen niet in je kofferbak naast de tent past, laat hem dan thuis. In de natuur, op het strand of in oude Franse of Italiaanse straatjes is de ondergrond niet altijd buggy of kinderwagenproof. Een draagzak of rugdrager is dan een uitkomst. Je hebt geen last van de ondergrond, je kindje kan lekker rondkijken en vaak vallen ze als een blok in slaap. Daarnaast zijn rugdragers vaak ook nog te gebruiken als kinderstoel wat weer ruimte scheelt.

Met peuters en kleuters hoef je echt minder mee te nemen

Zodra je kinderen lopen en zindelijk zijn wordt kamperen met kinderen makkelijker en heb je ook veel minder nodig. Belangrijker wordt dan hoe maak je het voor jezelf en voor hen zo comfortabel mogelijk.
Help ze veilig hun vrijheid verkennen
De camping is vaak een ideale setting voor peuters en kleuters om hun vrijheid te ontdekken. Een loopfiets of klein fietsje kan ze daarbij helpen en ondertussen leren ze ook nog fietsen én ze kunnen zich er uren mee vermaken. Wel handig is het om ook SOS polsbandjes met jouw 06 nummer om te doen voor het geval ze iets te veel van die vrijheid genieten.
Lekker spelen bij de caravan
Voor het spelen bij de tent of caravan zijn naast de tarp ook een picknickkleed met plastic onderkant tegen de dauw en een klein zwembadje handig om mee te nemen. Een opbergbox met water is ook leuk waterspeelgoed én kan voor de kleinsten ook als badje fungeren maar peuters en kleuters hebben graag iets meer ruimte om te plonzen. Voordeel is dat jij dan lekker rustig een boek kun lezen.
Vergeet de babyfoon niet
Sommige peuters en kleuters slapen op de camping als een roosje terwijl het voor anderen een ramp is. Dus wat neem je mee om dat in goede banen te leiden? Grofweg heb je de keuze uit een slaaptentje, campingbedje of slaapmatje. Voordeel van een slaaptent is dat het beschut voelt en vaak, extra donker is en makkelijk buiten te zetten is. Een campingbedje kunnen ze moeilijk uit komen en kun je ook als box gebruiken. Een slaapmatje is het meest geschikt voor de grotere peuters en kleuters maar koop niet een te dunne want juist die kleintjes kunnen de extra isolatie voor de kou goed gebruiken. Als je kids éénmaal slapen is het ook handig om de babyfoon mee te nemen dan kun je met een gerust hart naar het toiletgebouw of nog een wijntje drinken bij de buren.

Is deze checklist compleet?

Nee dit is geen complete paklijst voor het kamperen met kleine kinderen. Wel zijn dit de dingen die je vaak vergeet of waar je vaak aan twijfelt. Bij het inpakken is het handig om er uiteindelijk een kampeer checklist bij te pakken speciaal voor kamperen met kinderen. Zo vergeet je nooit, nou ja laten we beginnen bij minder vaak, de dingen die je nodig hebt. 
______________________

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor het Vrijbuiter blog deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.
 

Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!