Door grote drukte bij PostNL kan je bestelling later aankomen dan normaal.
Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Het juiste grondzeil kiezen

05 juli 2018


Welk grondzeil heb ik nodig?

Een extra grondzeil onder je tent – een zogenaamd ondergrondzeil – is een kleine moeite maar heeft veel voordelen. Ten eerste beschermt het de bodem van je tent, waardoor deze langer meegaat. Ten tweede scheelt het enorm veel werk in het schoonmaken. Een los zeil is stukken makkelijker schoon te krijgen dan bijvoorbeeld een grondzeil dat aan de tent vastzit. Om het nog makkelijker te maken zijn er zelfs wegwerp-ondergrondzeilen. Ten derde kan een ondergrondzeil zorgen voor meer comfort. Denk aan de isolerende werking of bij een dikker exemplaar aan een comfortabele ondergrond om op de zitten.

Waar moet je op letten?

Er zijn veel soorten ondergrondzeilen te koop, die verschillen in kwaliteit en prijs. Maar welk grondzeil je ook kiest, zorg ervoor dat het niet uitsteekt buiten je tent. Het grondzeil werkt dan als een trechter als het regent, waardoor er water onder tent komt te staan. Om dit te voorkomen kun je ook een paar gaatjes in het ondergrondzeil prikken, zodat het water weg kan lopen.  Tip: Voor een aantal tenten kun je een bijpassende ‘footprint’ krijgen; die past altijd goed. Dit ondergrondzeil kun je dan vastzetten aan de tentstokken.

Algemene tips:

• Let er bij bij plastic grondzeilen op dat er geen weekmakers in zitten. Deze kunnen de coating van je grondzeil aantasten.
• Zorg dat de ondergrond waar je je tent opzet altijd vrij is van scherpe stenen, oude haringen, dennenappels en takken. 
• Lichtgewicht kampeerders, voor wie elke gram telt, kunnen ook zelf een grondzeil op maat knippen dat precies onder de tent past.
• Koop het ondergrondzeil liever te groot dan te klein: je kunt de randen altijd nog omslaan of het zeil bijvoorbeeld dubbelslaan.

De keuze van het beste ondergrondzeil

In onze webshop en megastores kun je kiezen uit verschillende soorten en maten ondergrondzeilen, elk met z’n eigen voordelen.

Soorten ondergrondzeil

1. Wegwerpplastic

Deze voordelige wergwerpzeilen zijn geschikt voor als je een paar dagen gaat kamperen en voor eenmalig gebruik. Ze zijn ook verkrijgbaar met microperforatie: kleine gaatjes die het grondzeil ademend maken en water doorlaten. Beter voor de tent én voor het gras eronder.

Voordelen van dit type grondzeil:

• lage prijs
• niet schoon te maken, gewoon weggooien
• bij microperforatie ademend en kan het water weglopen

Nadelen van het wegwerpzeil:

• dun en biedt daardoor weinig comfort en bescherming van je tentbodem
• scheurt snel
• niet milieuvriendelijk

2. Eco grondzeil

Het eco-grondzeil is het meest gebruikte grondzeil. Het is vaker te gebruiken en handig voor als je bijvoorbeeld naar meerdere plekken gaat tijdens je kampeervakantie.

Voordelen:

• ademend
• dikker, dus beschermt je tentzeil/kuipzeil beter en is comfortabeler
• schimmelwerend, dus geen vieze geurtjes
• water kan weglopen

3. PE-zeil

Dit PE grondzeil is volledig waterdicht. Het wordt voornamelijk gebruikt als je (voor)tent geen kuip heeft. Er zitten weekmakers in dit materiaal, dus niet aan te raden onder een grondzeil. Bovendien heeft het een verstikkende werking op ondergrond doordat het niet ademt; het kan vies gaan ruiken.

4. PVC-zeil

Een zelfde soort zeil als dat van PE, is grondzeil van PVC. Het is iets dikker en gaat dus langer mee en beschermt beter. Kleine gaatjes kunnen makkelijk gerepareerd worden. Een opblaasrand houdt water volledig buiten.

Onze verkoopspecialisten in de winkels helpen je graag bij het vinden van het juiste ondergrondzeil. Of stel je vraag online via Facebook of onze klantenservice.

Gerelateerde producten

70% korting
€ 52,99 € 15,89
50% korting
€ 1,99 € 0,99
20% korting
€ 9,99 € 7,99
33% korting
€ 2,99 € 1,99

Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!