Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Handig stappenplan: Zo vind je de juiste wandelschoenen! Vrijbuiter helpt je op pad.

04 februari 2021


Handig stappenplan: Zo vind je de juiste wandelschoenen! Vrijbuiter helpt je op pad.

 
Even de boel de boel laten, wandelschoenen aan en hup, er op uit trekken. Zo simpel kan het zijn. Wandelen kan eigenlijk altijd (ja, óók als het vriest) en of je nu gaat struinen door de duinen, of liever voor een boswandeling gaat met je hond, je hebt er bijna niets voor nodig. Bijna niets. Een goed paar wandelschoenen is zeker geen overbodige luxe! Deze kunnen heel wat pijntjes en klachten voorkomen en het wandelplezier flink verhogen.

Hoe je de schoenen kiest die het beste bij je passen? We kunnen ons voorstellen dat je goed advies wilt en nu onze winkels tijdelijk gesloten zijn, je misschien niet goed weet waar je moet beginnen. Geen nood, met dit handige stappenplan helpen wij je op pad, letterlijk ;)


 

Stap 1: Bepaal het type schoen

Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: categorie A, B, C en D. Hiermee wordt de soepelheid van de schoen aangegeven.

⦁ De categorie A-schoen staat voor een soepele lichte wandelschoen, ideaal voor eenvoudig terrein en een lichte wandeling in het bos of op het strand.

⦁ De B-schoen is steviger en geschikt voor wandelingen over uitdagender terrein, zoals heuvel- en berglandschappen. De zool is hierbij stijver dan die van de A-schoen, hoewel hij nog steeds buigzaam is. Met een hoge schacht geeft deze meer ondersteuning aan voeten en enkels.

⦁ Ga je echt  het hooggebergte in en voor een zwaardere meerdaagse trektocht? Dan kom je uit op een stijve C- of zelfs D-schoen. Deze hebben een grover profiel en je kunt er stijgijzers op bevestigen.


In Nederland (en in veel gevallen ook daarbuiten) heb je genoeg aan de eerste twee categorieën.  Deze vind je in ons assortiment. Een goede A-variant voor heren is de Meindl Journey Pro GTX. Een goede B-variant  is de Meindl Minnestota Pro GTXvoor dames. Ook hebben we modellen die tussen twee categorieën in zitten: de A/B-schoenen, zoals de Adidas Terrex Free Hiker en de Lowa Renegade GTX Mid en de B/C-schoenen.
 

Welk type schoen jíj nodig hebt? Kies hieronder welke wandelactiviteit jij het meest gaat doen en bekijk de schoenen die in de voor jou juiste categorie vallen. 

1. Deze activiteit is het meest op mij van toepassing:

 

Ik ga meestal voor een wandeling op licht terrein, zoals een rondje door het bos, de stad of uitwaaien op het strand.

  • Een mooie lichte schoen met soepele zool past bij jou! Ideaal voor dagelijks gebruik op goede paden in bos, stad en op het strand. Klik hier voor de categorie A-schoenen.

Ik wil de Nederlandse heuvels 'beklimmen', een langere tocht maken in de duinen en/of mijn schoenen later als het weer kan, ook goed kunnen gebruiken op vakantie in bijvoorbeeld de Alpen.

  • Halfhoge of hoge wandelschoenen, lichtgewicht met een comfortabele maar stevige zool is wat jij nodig hebt. Kies voor een categorie A/B-schoen, die zit tussen een wandelschoen en bergschoen in. Klik hier voor de schoenen die jou de steun geeft die je nodig hebt.

Ik wil de bergen in en (meerdaagse) wandelingen op zwaardere bergpaden trotseren.

  • Hiervoor heb je bergwandelschoenen nodig en kom je uit op een categorie B-schoen. Een hoge schoen met een stevige schacht. Een zool met profiel en minder demping dan de categorie A- en categorie A/B-schoen. Klik hier ons aanbod.
  • Let op, door de stugheid van de zool zijn deze minder geschikt voor het vlakke terrein in Nederland. Nog even wachten tot we weer kunnen reizen dus!

Ik ga voor het zwaardere werk en wil alvast de schoenen in huis hebben voor veeleisende trekkings en intensieve bergwandelingen in het hooggebergte. Slechte paden, al dan niet met rollende stenen, klimpaden en moeilijke trails moeten geen probleem zijn.

  • Hallo avonturier! Jij hebt een extra hoge en stevige bergschoen nodig met dik leer en een stugge, dikke zool met veel profiel. Ga voor een B/C-schoen en klik hier om deze te bekijken. Jij kan zeker niet wachten tot je weer de bergen in kan? 

Stap 2: Bepaal de gewenste binnenvoering


Je wilt natuurlijk droge voeten houden tijdens het wandelen. Dat voorkomt blaren en is gewoon comfortabeler. Je wilt misschien beschermd zijn tegen regen, sneeuw en nat gras, of juist zweetvoeten voorkomen. Afhankelijk van je wandelactiviteit en de weersomstandigheden waarin je het meest gaat wandelen, kunnen schoenen met een waterdicht membraam, zoals het bekende Gore-Tex, uitkomst bieden. Neem bijvoorbeeld de Hanwag Tatra II GTX voor dames. Gore-Tex heeft hele kleine poriën waardoor waterdruppels niet naar binnen komen, maar waterdamp (lees: zweet) wél naar buiten kan. Wel zijn waterdichte schoenen vaak zwaarder van gewicht dan niet-waterdichte wandelschoenen.

Anderzijds kun je voor een extra ademende schoen gaan, indien je vaak in warme landen en zomerse temperaturen zal wandelen. Deze zijn doorgaans lichter van gewicht en ventileren nog altijd beter dan een waterdicht exemplaar, óók als het om Gore-Tex® gaat. Echter zijn ze nooit helemaal waterdicht. Toch een ademende schoen? Misschien is de Lowa Strato Evo II Mid voor heren wat voor jou.
 

Hecht jij veel waarde aan waterdichtheid of ga je liever voor een meer ademende schoen die in warm klimaat comfortabeler zal zijn?2. Dit past het best bij mij:


Ga de quotes na en indien een statement op jou van toepassing is, turf dan een A of een B. (Let op: deze A's en B's verwijzen in dit geval niet naar de categorieën uit stap 1). 

⦁ Ik ben niet vies van een wandeling in regenachtige omstandigheden of in de sneeuw (A)

⦁ Regen voorspeld? No way dat ik nu ga wandelen (B)

⦁ Ik wil regelmatig door (natte) landschappen lopen, zoals het bos na een regenbui of het mulle zand op het strand (A)

⦁ Ik ga ook graag op pad als het buiten koud is (A)

⦁ De zomer is mijn wandelseizoen (B)

⦁ Ik heb snel warme voeten en/of zweetvoeten (B)

 

Check hieronder het resultaat van stap 2 en kom weer een stap dichter bij jouw ideale wandelschoen!


  

--> Heb je vooral A's in je lijstje?

Ga dan voor schoenen met een waterdicht membraam. Zo weet je tijdens een herfstwandeling in het bos, zeker dat er van buitenaf geen vocht in je schoenen komt. Ook houd je je voeten lekker warm in winterse omstandigheden. Wel kun je sneller last hebben van zweetvoeten en dus ook van blaren. Er zijn waterdichte schoenen in zowel de A-, A/B-, B- en B/C-categorie.
 

Afhankelijk van de uitkomst uit stap 1, bekijk je hieronder de waterdichte schoenen die bij jou passen. Zo ben je weer een stap dichterbij jouw ideale schoen.


⦁ Klik hier voor de beste waterdichte categorie A opties.

⦁ Klik hier voor de beste waterdichte categorie A/B opties.

⦁ Klik hier voor de beste waterdichte categorie  B opties.

⦁ Klik hier voor de beste waterdichte categorie B/C opties.

 

 

--> Vooral B's geturfd? 

Kies dan ademende schoenen. Als de zomer jouw wandelseizoen is, of je snel last hebt van (te) warme voeten, dan zullen ademende schoenen het meest comfortabel voor je zijn. Ook zijn deze vaak lichter. Wel kun je lange wandelingen in de Nederlandse herfst en winter het best vermijden met deze schoenen, omdat ademende schoenen nooit geheel waterdicht zullen zijn. Er zijn ventilerende schoenen in de A-, A/B- en B-categorie.
 

Afhankelijk van de uitkomst uit stap 1, bekijk je hieronder de ventilerende  schoenen die bij jou passen. Zo ben je weer een stap dichterbij jouw ideale schoen.


⦁ Klik hier voor de beste ademende categorie A opties.

⦁ Klik hier voor de beste ademende categorie A/B opties. 

⦁ Klik hier voor de beste ademende categorie  B opties.


 

Stap 3: Bepaal het gewenste buitenmateriaal

 

Het buitenmateriaal bepaalt een aantal belangrijke eigenschappen van de schoenen. Ga je voor een leren variant, een schoen van textiel of voor een exemplaar van synthetisch materiaal? Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk. Welk buitenmateriaal het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Persoonlijke voorkeuren op het gebied van je budget, het gewicht van de schoen, de gewenste stevigheid, duurzaamheid, waterdichtheid (ja, daar is 'ie weer), hoe goed hij ademt én hoe snel hij droogt. 


Nu je in stap 1 nagegaan bent voor welke wandelactiviteit je je schoenen het meest gaat gebruiken en in stap 2 hoeveel waarde je hecht aan waterdichtheid of ventilering, kun je met stap 3 een keuze maken op het gebied van buitenmateriaal van de schoen. 

De meeste wandelschoenen zijn gemaakt van leer, kunststof of een combinatie daarvan. Elk materiaal biedt andere eigenschappen. Vrijbuiter heeft een groot aanbod aan wandelschoenen van verschillende materialen. Voor ieder een schoen die het best bij hem of haar past dus. Hieronder beschrijven we de verschillende materialen en bijhorende eigenschappen.
 

Leer

Leer is een natuurlijk, duurzaam en stevig materiaal. We hebben verschillende types leer in ons assortiment. Nubuckleer is licht geschuurd leer, dat de schoen een matte, fluwelen glans geeft. Wandelschoenen die tegen een stootje moeten kunnen, zijn vaak van Nubuckleer gemaakt. Kort na aankoop zullen ze wat stijf zijn, maar na het inlopen worden de schoenen soepeler en zullen zich steeds meer naar je eigen voeten vormen.

Ook hebben we wandelschoenen met suède. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Hierdoor is het wat minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer.

Hoewel leer een natuurlijk materiaal is dat ademt, is leer wel zwaarder en minder ademend dan een schoen van bijvoorbeeld textiel. Ook zijn leren schoenen relatief vaak duurder. 

 
Textiel

Textiel is een geweven materiaal. Het is lichtgewicht en droogt sneller dan leer. Wel slijt het ook sneller. Hierdoor is textiel wat minder duurzaam.
 

Synthetisch 

Lichtere wandelschoenen zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal, zoals polyester, mesh of cordura. Het is een lichte, snel drogende kunststof dat weinig onderhoud nodig heeft. Wil je een goed ventilerende schoen, dan is hier vaak synthetisch materiaal in verwerkt. Dit gaat wel ten koste van waterdichtheid.


 

3. Ik ga voor:

Welk buitenmateriaal het meest geschikt is voor jouw voeten en jouw wandelactiviteit, hangt dus af van een aantal pijlers. Hieronder beschrijven we deze verschillende pijlers, waarbij je na kunt gaan waar jouw persoonlijke voorkeuren liggen. Op basis hiervan hopen we dat je een goede keuze kunt maken met betrekking tot het buitenmateriaal van je schoenen. 
 

Lichtgewicht

Tijdens het wandelen draag je het gewicht van je schoenen voortdurend met je mee. Lichte schoenen zullen je benen dus minder snel vermoeien. Je kunt voor schoenen van textiel of synthetisch materiaal gaan. 
 

Stevigheid en stabiliteit

Echter is het ook van belang dat je schoenen voldoende steun en stabiliteit bieden voor de activiteit die je wilt doen. Hoe steviger de schoen, hoe zwaarder de schoen vaak is. Als je over oneffen ondergronden wilt wandelen, ontkom je niet aan een zwaardere schoen. Je hebt dan de stabiliteit en stevigheid nodig. Wil je een stevige schoen, ga dan voor een variant van leer.  
 

Duurzaamheid

Vind je het belangrijk dat je schoenen duurzaam zijn en lang mee gaan? Ook dan kies je voor schoenen van leer. Ook kun je kijken naar de mogelijkheid tot het verzolen van de schoenen, wat nog meer duurzaamheid biedt. Meer duurzaamheid = langer wandelplezier!
 

Sneldrogend

Is het belangrijk dat je schoenen sneldrogend zijn? Ga dan voor schoenen van textiel of synthetisch materiaal. Sneldrogende schoenen zijn tevens ademende schoenen.Als het goed is heb je nu een beter beeld kunnen vormen welk materiaal het beste bij jouw voorkeuren past. Je kunt nu de overgebleven opties uit stap 2, filteren op de materialen die voor jou gewenst zijn. Dit doe je links in het menu bij de filter Materiaal.

Ook kun je jouw maat selecteren bij de filter Maat. Zo blijft er een kleine greep opties over, die geheel gespecificeerd is op jouw wensen en ben je heel dichtbij bij jouw ideale wandelschoen!

Natuurlijk kun je ook nog selecteren op de kleur, over smaak valt niet te twisten ;)

 

Stap 4: Passen maar!


Nu je bij stap 3 een kleine selectie over hebt van wandelschoenen die geschikt voor jou zijn, rest je nog slechts één stap: passen! 

Het is belangrijk dat de pasvorm goed is en de schoen comfortabel voor je voelt, voor zowel je wandelprestaties als je stemming. Dit is persoonlijk, voor iedereen anders en  kun je maar op één manier uittesten.
 

  • Ons advies hierbij: Pas verschillende schoenen en bestel meerdere maten. Probeer verschillende merken en modellen uit. Elk merk en elk model valt net weer even anders. Op moment van coronacrisis, kun je niet in onze winkels komen passen. Toch doe je jezelf en je voeten écht een plezier als je verschillende opties besteld, zodat je ze thuis kunt uitproberen. 

 

  • Waar let je op? Tijdens het lopen, mag je hiel niet omhoog komen. De schoenen moeten overal goed aansluiten op je voeten. Wel is het van belang om rekening te houden met een beetje bewegingsvrijheid voor je tenen. Als je schoenen te krap zijn, ontstaat er afknelling of gaan je tenen pijn doen. Zijn je schoenen juist te breed, dan kan dit blaren veroorzaken. 


Haal de binnenzool uit de schoen en ga er met je voet op staan. Je moet ongeveer één centimeter ruimte over hebben. Verder is het belangrijk dat je geen vervelende drukpunten voelt als je de schoen aan hebt. 


 

Persoonlijk advies

Twijfel je en wil je persoonlijk advies? We zijn vanaf nu ook bereikbaar via WhatsApp. Zo kun je je toch laten adviseren door één van onze experts, ook nu onze winkels tijdelijk gesloten zijn.
 

4. Bonustips

⦁ 's Middags passen
Het is het beste om wandelschoenen rond de middag te passen. 's Middags zijn je voeten wat dikker dan 's ochtends, omdat je dan al wat stappen gezet hebt. Door beweging en warmte zetten je voeten uit. Dit gebeurt ook tijdens een lange wandeling en is dus belangrijk om rekening mee te houden.

⦁ Goede schoenen + goede sokken = blije voeten
Denk ook aan je sokken! Bij ademende schoenen horen ook ademende sokken. Trek je de verkeerde sokken aan in ademende schoenen, dan zul je nog eindigen met zweetvoeten. Een goede wandelsok zorgt er voor dat je voeten droog en koel blijven en de wrijving tussen de wandelschoen en voet beperkt wordt. Hierdoor voorkom je blaren en andere huidirritaties. Wandelsokken met een anatomisch gevormd voetbed zitten perfect om je voeten en gaan dus niet lubberen. Hierdoor zorgen ze voor een optimale drukverdeling, zodat je voet zo min mogelijk belast wordt.

⦁ Strikken
Wist je dat de manier van veterstrikken ook bepalend kan zijn voor hoe jouw schoen zit? Het kan dat je drukpunten voelt of blaren krijgt, als je de schoenen niet goed strikt. Is dit het geval, probeer ze dan losser of vaster te strikken. Wij helpen je graag met persoonlijk advies.


 

Stap 5: We hebben een match!


Gefeliciteerd, als het goed is heb je jouw ideale wandelschoenen gevonden. We hebben een match! Het enige dat jij straks nog moet doen, is dat nieuwe paar wandelschoenen áántrekken en de buitenlucht ín trekken. De rest gaat vanzelf. Veel plezier! 
 

5. Oh, en nog één tip dan:

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je nieuwe aanwinst. Laat je modderige wandelschoenen daarom niet zo op de mat staan maar maak deze eerst even schoon. Laat je schoenen nooit drogen bij de kachel of in de zon, hier droogt het materiaal van uit. Verwen je schoenen ook af en toe eens met een goede onderhoudsbeurt, worden ze blij van! Vraag aan onze specialisten via WhatsApp welk onderhoudsmiddel geschikt is voor jouw wandelschoenen. 

We zien je buiten! :)


 


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!