Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Dit mag je niet vergeten als je met de auto op wintersport gaat!

26 januari 2018


Met de auto op wintervakantie, wat neem je mee?

Heb jij een winters avontuur op de planning staan: langlaufen in Duitsland, skiën in Oostenrijk of winters wandelen in Zwitserland? En ben je van plan om naar je vakantiebestemming toe te reizen met de auto? Welke voorbereidingen moet je dan eigenlijk treffen? Winterbanden onder de auto en klaar is kees… toch? Nou, niet helemaal. In de winter met de auto op vakantie gaan, vraagt om iets meer voorbereiding. We vroegen onze wintersport specialisten om een lijstje voor ons te maken en dat ‘lijstje’ werd nog een flinke lijst. Maar hé, dan kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan. We noemen het: ‘de-grote-Vrijbuiter-dit-mag-je-niet-vergeten-als-je-in-de-winter-met-de-auto-op-vakantie-gaat-lijst.’

1. Winterbanden: Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg tijdens winterse omstandigheden, aan te raden dus. In sommige landen zijn ze zelfs verplicht! Dus niet boos op ons worden als je straks een fikse boete krijgt, we hebben je gewaarschuwd.

2. Gevarendriehoek: In Nederland niet verplicht, maar in veel andere landen wel. Goed idee dus om dit standaard in je auto te hebben liggen. Als je met de auto stil komt te staan door pech, plaats je de driehoek zo’n 30 meter voor de auto, zodat andere weggebruikers rekening met je kunnen houden. Vind je een gevarendriehoek niet genoeg? Zet dan zo'n waarschuwings-disk neer, bij helder weer zie je die al vanaf een kilometer afstand.

3. Sneeuwkettingen: Sneeuwkettingen zijn onmisbaar om de berg op te komen als je een goede sneeuwbui voor de kiezen krijgt. Het omleggen van sneeuwkettingen is nog best lastig, vooral als je midden op een berg in de sneeuw staat, met een file van 130 gefrustreerde toeristen achter je. Tip! Oefen thuis dus eerst even met het omleggen van de kettingen.

4. Zaklamp: Voor als je die sneeuwkettingen in het donker om je auto moet leggen. 

5. Veiligheidshesjes: Om jezelf goed zichtbaar te maken voor andere weggebruikers als je met pech langs de weg staat, draag je een reflecterend veiligheidshesje. Let op: in Nederland is het niet verplicht om een veiligheidshesje in de auto te hebben, maar in andere landen (bijvoorbeeld Duitsland) wel.

6. Tolvignet/ Milieusticker: Kijk voordat je weg gaat even in welke landen een tolvignet of een milieusticker verplicht is. Soms kun je de vignetten bij de grensovergang kopen, maar om zeker van je zaak te zijn, is ons advies om ze voor je vakantie online te bestellen, bijvoorbeeld bij de ANWB.

7. Reservelampjes: Weer zo'n gevalletje van niet verplicht maar altijd handig om bij je te hebben. Je kunt onderweg staande wordt gehouden door de politie, omdat één van je lichten niet werkt. Heb je dan een set reservelampen bij je? Dan krijg je vaak geen bekeuring als je de lamp gelijk zelf wisselt. 

8. Een dakkoffer: Zeker niet verplicht, maar wel handig! Als je op wintersport gaat, bijvoorbeeld met je gezin, is de auto al snel te klein; winterkleding neemt gewoon veel plek in beslag en wat te denken van die onhandig lange skilatten. Een dakkoffer biedt uitkomst. Voor meer informatie over dakkoffers en de montage ervan op je auto, vraag het gerust aan een van onze wintersportspecialisten.

9. Fijne kleding: Met de auto op vakantie betekent veel stilzitten. Zorg er daarom voor dat je er in ieder geval lekker chill bijzit en trek comfortabele kleding aan, bijvoorbeeld een lekkere zachte sweater of een heerlijke broek.

10. Zachte borstel: Waar stond de auto ook alweer? Oh ja, daar, onder die enorme bult sneeuw. Als er een dik pak sneeuw op je auto is gevallen, veeg je dit er gemakkelijk af met een zachte borstel of een kleine bezem.

11. Autohoes of -deken: Als krabben niet je hobby is, biedt een autohoes of een deken voor de voorruit uitkomst.

12. EHBO-koffer: Ongelukjes onderweg probeer je natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden, maar als er toch iemand een verwonding oploopt, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Daarom neem je een EHBO-koffer mee.

13. Reiskussen: Laten we eerlijk zijn, slapen in een auto is niet ideaal, maar met een fijn reiskussen wordt je dutje al een stuk comfortabeler. Voor kinderen heb je hele coole reiskussens en knuffels in één.

14. Deken: Een warm (fleece) dekentje of slaapzak is lekker comfortabel voor op de achterbank, maar ook noodzakelijk als je met pech langs de weg komt te staan. Wat te denken van deze A-Lite SexyHotness? Comfortabeler kan het toch bijna niet?

15. Vermaak voor onderweg: Je bent met de auto vanuit Nederland best een tijdje onderweg voordat je tussen de bergen staat, dit geeft jou (en je kinderen) alle tijd om leuke spelletjes te spelen. Kies voor handige reisedities van je favoriete spelletjes, zodat ze makkelijk op de achterbank gespeeld kunnen worden. “Zijn we er nu al?”

16. Voldoende eten & drinken: Ook handig om wat (extra) eten en drinken in te pakken. Kies bijv. voor deze Trek 'n Eat biscuitjes. Neemt weinig ruimte in maar is een grote bom van energie en koolhydraten. En in deze thermoskan van Stanley blijft je koffie (of soep) tot wel 15 uur warm!

17. Waxinelichtjes / Lucifers: Oké, laten we ten eerste hopen dat je nooit in een situatie als deze terecht komt, maar stel je voor dat de kachel van je auto er mee opgehouden is en je ergens bij -20 graden vast zit. Steek dan wat waxinelichtjes aan, leg deze op een schoteltje en doe er een bloempotje overheen. Zo creeër je een eigen kacheltje. Oja, dat schoteltje en bloempotje moet je dan dus ook wel bij je hebben.

18. Voldoende ruitenvloeistof + antivries: In sneeuwrijke gebieden wordt altijd rijkelijk zout gestrooid en dat, in combinatie met het opspattende vocht kan voor slecht zicht zorgen. Je gebruikt er onderweg veel meer van dan in Nederland, dus zorg dat je niet zonder komt te zitten!

 

Fijne vakantie!

 

 

Uitgelichte producten


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!