Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Deze tolvignetten en milieustickers heb je nodig per land

13 juni 2018


Deze tolvignetten en milieustickers heb je nodig per land - Zomer 2018

Als je met de auto of camper op vakantie gaat in Europa kom je hoogstwaarschijnlijk meerdere tolwegen tegen. In elk land gelden weer andere regels omtrent tolvignetten en milieustickers. Voordat je op vakantie gaat moet je tegenwoordig haast een halve studie doen om geen boete te krijgen voor rijden zonder tolvignet of milieusticker. Om het iets makkelijker voor je te maken zet ik alle vignetten die je in de zomer van 2018 in Europa nodig hebt voor je op een rij.

Direct naar tolvignet en milieuzone informatie in:

België
Frankrijk
Luxemburg
Duitsland
Spanje
Portugal
Zwitserland
Oostenrijk
Italië
Tsjechië
Slowakije
Hongarije
Kroatië
Denemarken

België

In België wordt op de snelwegen geen tol geheven. Een uitzondering hierop is de Liefkenshoektunnel bij Antwerpen die onder de Schelde doorloopt. Deze tunnel vormt de verbinding tussen de A12 (Bergen op Zoom - Antwerpen) en de N49 (Antwerpen - Zelzate). Dit is een veel gebruikte tunnel vanaf de Nederlandse grens. Hier wordt wel tol geheven. Deze kan contant of met credit card worden betaald.

Frankrijk

Tol
Zoals de meeste vakantiegangers inmiddels wel weten wordt in Frankrijk sinds jaar en dag tol geheven op de meeste snelwegen. Het tarief is afhankelijk van de klasse waar de auto , combinatie of camper in valt. De klasse wordt bepaalt door het type voertuig en de hoogte. Hierbij gaat men uit van de hoogte exclusief eventuele dakkoffer of fietsenrek.
Op de Franse tolwegen kun je contant, met pin of credit card betalen. Ook is er sinds een aantal jaren een tolbadge beschikbaar. Hiermee kun je gewoon doorrijden en wordt de rekening achteraf gestuurd. Er zijn ook tolbadges die naast Frankrijk ook geldig zijn voor alle tolwegen in Spanje, Portugal en Italië. Deze tolbadges kunnen in Nederland aangeschaft worden bij de ANWB en de prijs hangt af van het aantal landen waarvoor de tolbadge geldt.
Milieustickers voor milieuzones Crit’Air
Het Ecovignet is een milieusticker, of eigenlijk een serie van 6 stickers, die verplicht zijn voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). De kleur van de sticker, of het Crit’Air zoals deze milieusticker heet, is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt. Auto’s van voor januari 1997 en motoren van voor 2000 krijgen sowieso geen milieusticker en mogen dus niet een milieuzone binnenrijden.
Steden kunnen een permanente of tijdelijke milieuzone instellen, wanneer er bijvoorbeeld veel smog is. De bekendste milieuzone is de binnenstad van Parijs maar de nieuwe tijdelijke en permanente milieuzones van 2018 die ook deels over belangrijke snelwegen liggen maken het handig om dit milieuvignet aan te schaffen. Dit kan alleen online via een website die niet in het Nederlands maar wel in het Duits of Engels beschikbaar is. Het milieuvignet kost niet veel maar moet wel op tijd aangevraagd worden (minimaal 2 weken voor vertrek).

Luxemburg

Toeristen hoeven in Luxemburg geen tol te betalen en er zijn geen milieuzones bekend.

Duitsland

Tol
Er is de afgelopen jaren een hoop aandacht geweest voor de invoering tolheffing in Duitsland. Vooralsnog is er van een algemene tolheffing geen sprake. In de zomer van 2018 kun je op de Duitse Autobahn nog tolvrij rijden. De Duitse regering is echter van plan om in 2019 het tol plan wel door te zetten ondanks protesten bij het Europese Hof van andere Europese landen waaronder Nederland. Voor het gebruik van een aantal privéwegen in de Beierse bergen moet nu al een kleine tol worden betaald.
Milieusticker
De milieusticker is eigenlijk een serie van 3 stickers, die verplicht zijn voor alle auto’s, campers, bussen, vrachtwagens etc. die in Duitsland toegang willen tot een milieuzone (Umweltzone). Dat geldt onder meer voor Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, Osnabrück en München. De zones worden met borden aangegeven. Autosnelwegen die door een milieuzone lopen, vallen buiten de regeling. Op doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland heb je dus geen milieusticker nodig. Er worden drie kleuren uitgegeven: groen, geel en rood. De kleur van de milieusticker, of de umweltplaketten zoals deze milieusticker officieel heet, is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt.
Inmiddels worden auto’s met een rode sticker in geen enkele milieuzone meer toegelaten en auto’s met een gele sticker alleen in de milieuzone Neu-Ulm. In de praktijk betekent dit dat de meeste diesel auto’s van voor 2001 en benzine auto’s van voor 1993 niet meer in een milieuzone mogen komen. Inmiddels zijn er 68 Duitse steden die een milieusticker vereisen. Deze milieustickers kun je online aanvragen via een website als milieusticker.nl, maar ook persoonlijk in een ANWB-winkel bestellen. De sticker wordt dan thuisgestuurd. Daarnaast zijn ze ook bij de meeste Nederlandse GWK wisselkantoren, bij garages in Duitsland, gemeenten en TÜV-keuringsstations te krijgen. Vergeet niet je kentekenbewijs mee te nemen. 
 

Spanje

Tol
Net als in Frankrijk zijn de meeste Spaanse snelwegen voor een deel tolwegen. Op de tolwegen worden drie verschillende klassen onderscheden. In welke klasse jouw auto, camper of combinatie valt is afhankelijk van het type voertuig en het aantal assen. De tol kan contant, met credit card of met de tolbadge betaald worden. Deze tolbadge zorgt dat je gewoon kunt doorrijden en is ook op Franse en Portugese tolwegen te gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB. Er gelden daarnaast toltarieven voor de tunnels: Túnel del Cadí en de Túnel de Vallvidrera op de C16, de Túnel Artxanda op de AP 68 en de Tunél de Sóller op de C711 in Mallorca.
Milieuzones Spanje

Ook in Spanje zijn de milieuzones in opkomst. In een aantal Spaanse steden zoals Madrid zijn er daarom gebieden aangewezen die enkel toegankelijk zijn voor vergunningshouders. Deze gebieden herken je aan een bord met het opschrift Área de prioridad residencial. Inrijden van deze zones kan leiden tot flinke boetes. Daarnaast heeft in 2018 alleen de regio Barcelona een milieusticker. Er is geen permanente milieuzone maar bij ernstige smog kan een tijdelijke milieuzone worden ingesteld waardoor oude voertuigen, benzine van voor 1997 en diesel voor 2006, stil moeten blijven staan en enkel voertuigen met sticker de regio in mogen. 

Portugal

Tol
Ook in Portugal wordt op verschillende snel- autowegen tol geheven. Niet overal kan contant betaald worden. Op die trajecten kan met een prepaid-tolkaart, ticket, elektronisch kastje of Easytoll betaald worden. Op andere trajecten kunnen bestuurders van auto's met een buitenlands kenteken achteraf tol betalen via een Engelstalige website. De handigste optie is de tolbadge die ook in Frankrijk en Spanje geldig is en welke bij de ANWB te bestellen is.
Milieuzones Lissabon
Alleen in Lissabon zijn twee milieuzones ingesteld. In deze zones is het van maandag tot en met vrijdag tussen 7:00 en 21:00 niet toegestaan te rijden met auto’s die niet aan de Europese milieu-emissie regels voldoen.

Zwitserland

In heel Zwitserland is een tolvignet verplicht voor alle personenauto’s, motoren én aanhangers inclusief caravans en vouwwagens tot 3.500 kilo. Voor de combinatie van een auto met aanhanger of caravan heb je dus twee vignetten nodig. Het tolvignet is een kalenderjaar + 2 maanden geldig en te verkrijgen aan de grens of bij postkantoren en tankstations in Zwitserland. Daarnaast is het ook vooraf online te bestellen of bij een ANWB winkel.
Verder wordt er apart voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel tol gevraagd. De Gotthardtunnel is tolvrij.
In Zwitserland is in 2018 nog geen milieusticker nodig.

Oostenrijk

Ook op de Oostenrijkse snelwegen en autowegen is een tolvignet verplicht. Auto’s en motoren tot 3.500 kilo moeten een vignetsticker of digitaal vignet kopen. De sticker is online te bestellen of te koop bij een aantal grensovergangen en tankstations voor de grens. Het digitale tolvignet koop je via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder en leest je kenteken uit.
Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo (zonder aanhanger of caravan) moeten een zogenaamde GO-box hebben. Deze tolbadge is te koop bij tankstations aan de Oostenrijkse grens. Achteraf betalen is mogelijk maar lastig voor buitenlandse voertuigen. Aan te raden is om bij hetzelfde tankstation prepaid tolkaarten te kopen.
Naast het tolvignet zijn er nog een aantal stukken snelweg in Oostenrijk waar apart tol geheven wordt. Dit is contant of met credit card te voldoen.

Italië

Tol
Eigenlijk alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Bij bemande poortjes kun je contant betalen maar bij de meeste tolpoorten kun je ook met je Nederlandse pin pas of credit card betalen. Ook voor Italië is er een tolbadge beschikbaar via de ANWB. Hiermee kun je gewoon doorrijden. Deze tolbadge is ook te gebruiken in Spanje, Portugal en Frankrijk. Naast de tolwegen wordt ook voor de Mont Blanctunnel, de Fréjustunnel en de Grote Sint-Bernardtunnel tol gevraagd.
Milieuzones Italië
In veel Italiaanse steden waaronder Rome, Arezzo, Bologna, Bolzano, Bressanone (Brixen), Florence, Milaan, Palermo, Pisa, en Verona zijn milieuzones ingericht. Deze zones zijn te herkennen aan een bord met: Zona a traffico limitato (ZTL). Motorvoertuigen worden helemaal of op bepaalde tijden uit de zones geweerd maar de regels zijn complex, verschillen per stad en de boetes zijn hoog. Het is het beste om met de auto gewoon uit deze zones te blijven volgens de ANWB. Wil je met de auto het centrum van Milaan of Bologna in dan moet je een milieuvignet aanschaffen.

Tsjechië

Net als in Zwitserland en Oostenrijk is het ook in Tsjechië verplicht voor auto’s tot 3.500 kilo om een tolvignet aan te schaffen. In tegenstelling tot Zwitserland is er geen apart tolvignet nodig voor aanhangers of caravans. Ook motoren vallen buiten de regeling en hoeven geen tolvignet aan te schaffen. De tolvignetten zijn verkrijgbaar bij grensovergangen, tankstations en postkantoren met een geldigheid van 10 dagen, een maand of een jaar.
Zwaardere voertuigen moeten tol per gereden kilometer betalen. Dit gebeurt via een tolbadge kastje welke over verschillende plekken bij tankstations en grensovergangen te koop zijn.
In Tsjechië zijn geen milieuzones bekend.

Slowakije

Ook in Slowakije is een tolvignet verplicht voor auto’s, busjes en campers tot 3.500 kilo. Net als in Tsjechië is geen apart tolvignet voor de aanhanger of caravan nodig. De vignetten zijn verkrijgbaar met een geldigheid van 10 dagen, een maand of een jaar en aan te schaffen bij de grensovergang, een aantal tankstations en ook bij postkantoren in het grensgebied.

Hongarije

Tol
In Hongarije is ook een tolvignet verplicht voor alle wegen welke beginnen met de letter M. Dit is echter een digitaal tolvignet welke werkt op basis van kentekenherkenning. Dit e-vignet of e-Matica kent vier verschillende klassen en moet vooraf zijn gekocht. Aankopen kan bij grensovergangen, tankstations of vooraf online.
Milieuzones Hongarije
In grote steden zoals Boedapest kan een smogalarm worden afgegeven bij ernstige smog. Wanneer het smogalarm van kracht is mogen in de regio van de stad op even dagen enkel auto’s rijden wiens kenteken eindigt op een even nummer en andersom. Oudere voertuigen die niet aan de emissienormen voldoen worden geweerd.

Slovenië

Slovenië kent ook een tolvignet voor voertuigen tot 3.500 kilo. Deze vignetten zijn beschikbaar in drie verschillende klassen en aan te schaffen met een geldigheid van een week, een maand of een jaar. De tolvignetten zijn beschikbaar bij tankstations, kiosken en supermarkten. Voor de Karawankentunnel tussen Slovenië en Oostenrijk moet apart tol worden betaald.

Kroatië

Alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen met uitzondering van de snelweg bij Zagreb. Betalen kan contant Euro’s of Kuna’s, met creditcard of een prepaid card. Deze prepaidkaarten zijn te koop bij de tolpoorten en geven 20% korting.

Denemarken

In Denemarken zijn geen tolwegen. Wel moet er een tol betaald worden voor het passeren van de bruggen tussen Funen en Sjælland) en de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. Betalen kan contant met Euro’s of Deense Kronen en met pin of credit card.
Ecosticker Denemarken
In de steden: Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg moeten campers die zwaarder zijn de 3.500 kilo in het bezit zijn van een ecosticker als ze door een milieuzone rijden. De boetes op het rijden door een zone zonder sticker zijn extreem hoog. De sticker is online te bestellen (Engelse website).

Bij het onderzoeken van alle regeltjes betreffende de tolvignetten en milieustickers heb ik de meest recente informatie van de ANWB en lokale overheden gebruikt. Deze informatie is daarom met zorg samengeteld in juni 2018 maar is onderhevig aan veranderingen.
 
______________________

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor het Vrijbuiter blog deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!