COVID-19: geopend met jouw veiligheid voorop
Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
De caravan schoonmaken

01 februari 2018


Checklist schoonmaken caravan 

Zowel voor als na het kampeerseizoen is het belangrijk om caravan of camper goed schoon te maken. Zowel aan de binnen- als buitenzijde verdient deze een uitgebreide poetsbeurt, om zo je huis op wielen in goede conditie te houden. Dan kun je volgend jaar weer snel kamperen!

Volg de checklist voor een goede schoonmaakbeurt

Eerst opruimen!

Het klinkt misschien logisch maar ruim voordat je de caravan schoon gaat maken eerst de caravan goed op. Berg spullen die in de caravan blijven liggen overzichtelijk op en haal alles wat niet in de caravan hoort er uit.

Buitenzijde

De buitenkant van je caravan krijgt veel te verduren. Maak je deze nooit schoon dan tast al het vuil op een gegeven moment de laklaag van je caravan aan, waardoor deze zijn beschermende werking verliest en er corrosie op kan treden. Ga als volgt te werk; maak de buitenzijde eerst met water schoon. Hierna gebruik je een reinigende shampoo, om het ergste vuil los te weken. Gebruik een spons of zachte borstel voor de wat hardnekkigere vlekken. Spoel daarna de caravan/camper goed af met water zodat het schoonmaakmiddel geen kans heeft om op te drogen. Gebruik voor de kunststoframen alleen lauw water of speciale acrylreiniger. Heb je zwarte strepen op de caravan? Deze zijn vaak lastig te verwijderen met water of een shampoo, maar deze speciale reiniger is daarvoor een uitkomst. Gebruik nooit geconcentreerde allesreinigers! Hiermee kun je de laklaag en de kitranden onherstelbaar beschadigen. 

Binnenzijde

Luchten

Na een lange vakantie en een lange periode in de stalling is het goed om de caravan een paar dagen goed te ventileren. Door het eigen lichaamsvocht en eventueel regen nemen de kussens en matrassen vocht op. Laat een deur of raam open, zodat het vocht kan verdampen. 

Waterleidingen doorspoelen

Het is goed om eens per jaar de waterleidingen goed door te spoelen en de watertank te reinigen. Zo ga je kalkvorming in de leidingen en de pomp tegen en het is natuurlijk ook wel zo hygiënisch om deze zaken schoon te houden. Reinig de binnenzijde van de watertank met een harde borstel en verwijder alle vuilresten. Vul de watertank met water en voeg een speciale watertankreiniger toe. Zet alle kranen open en laat het water zo door de leidingen stromen. Spoel het hele systeem uiteraard goed na zodat er geen resten reinigingsmiddel in de leidingen blijven zitten.

Vuilwatertank reinigen

Door het reinigen van de vuilwatertank ga je nare luchtjes tegen. Laat een reiniger door de afvoer lopen en laat dit enige tijd weken. Tip: heb je tijdens het kamperen last van vieze lucht uit de afvoer, plaats dan een stankafsluiter in de afvoerleiding. Door het water een S-bocht te laten maken blijft er altijd een laagje water zitten dat de lucht tegenhoud.

Meubilair reinigen

Stofzuig de caravan eerst goed zodat al het oppervlakkige vuil is verwijderd. Het meubilair kun je daarna afnemen met een vochtige doek en eventueel een zacht schoonmaakmiddel. Reinig de koelkast en controleer of de afdichtrubbers nog in goede conditie verkeren. Verwijder alle kalk- en zeepaanslag in de doucheruimte. Pas op met aggressieve reinigingsmiddelen, kunststof onderdelen kunnen hier vaak minder goed tegen. Vlekken in de bekleding reinig je het liefst met lauw water. Kussens in de caravan zijn in de fabriek vaak voorzien van een beschermende coating welke water- en vuilafstotend is en UV-verkleuring tegengaat. Bij het gebruik van reinigingsmiddelen gaat de werking van deze coating op den duur verloren. Gebruik dus alleen textielreinigers als het echt nodig is.

Toilet reinigen

Dat je het chemisch toilet in je caravan goed moet reinigen lijkt ons wel logisch. Je kunt tijdens het gebruik al zorgen dat kalk- en vuilaanslag geen kans maakt en de wc lekker fris blijft met deze toiletvloeistoffen. Maak na je vakantie de cassettes goed schoon en laat deze goed drogen. Het kunststof van de toiletpot is gevoelig en kan dus niet zomaar met allerlei (aggressieve) schoonmaakmiddelen gereinigd worden. Gebruik hiervoor gewoon een licht sopje met afwasmiddel.

 

Klaar voor de stalling

Nadat je de caravan goed schoon hebt gemaakt is deze klaar voor de stalling. Gaat de caravan voor de winter naar de stalling en kun je er een langere tijd niet meer bij? Controleer dan deze punten voordat je hem achterlaat:

• Zet de friswatertank open, zodat deze kan luchten
• Zet alle kranen open
• Zet de boiler open
• Ontkoppel de pomp
• Zet de koelkast open

• Zet alle kussens rechtop
• Haal de gasflessen uit de caravan

• Laat rolhorren open, zodat er geen spanning op de veren staat

• Pomp de banden van je caravan goed op, zet hem niet op de steunen i.v.m. verzekering.

• Staat de caravan binnen? Een raam op een kier zorgt ervoor dat de caravan de hele winter goed kan ventileren..


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!