Het is bij ons drukker dan normaal. Hierdoor kan de bezorging van je pakket langer duren.
Winkelen op afspraak. Begin je avontuur goed, laat je adviseren door een expert.
Werkdagen voor
21:00 besteld,
morgen bezorgd
Werkdagen voor 21:00 besteld, morgen bezorgd
4 Megastores
35 jaar kennis
+20.000 producten
Caravan uit de stalling: vergeet deze 16 tips niet!

20 maart 2018


Caravan uit de stalling: vergeet deze 16 tips niet!

Yes, de caravan mag weer uit de stalling! Het kampeerseizoen is weer begonnen en als koeien die na een winter binnen dansend de wei in springen haken enthousiaste kampeerders hun caravan weer achter de auto om de stalling uit te rijden. Check voordat je dat al te enthousiast doet eerst deze tips om het hele seizoen weer veilig en ontspannen te kunnen kamperen.

Doet alles het nog?

Helaas gaat er nog wel eens wat stuk aan de caravan gedurende de winterstalling. Daarom is het zaak om voordat je voor het eerst gaat kamperen goed te controleren of alles het nog doet. Zo kun je gevaarlijke situaties voorkomen.

Banden: vooral oudere banden kunnen in een stalling verder uitdrogen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Controleer de banden dus goed. Kijk of het profiel nog voldoende is, of je scheurtjes ziet of dat er bobbels zijn ontstaan aan de zijkant.  Zo ja dan moet de band vervangen worden. Vergeet ook het reservewiel niet.

Bandenspanning: als de caravan de hele winter heeft stilgestaan kan het zijn dat de bandendruk is afgenomen. Controleer deze dus voordat je weer de weg op gaat. Om ongelukken te voorkomen kun je dat het beste al in de stalling met een spanningsmeter doen.

Remmen: door het stilstaan kan er in de remtrommels wat roest zijn ontstaan gedurende de winter. Probeer dus de eerste kilometers rustig te remmen dan lost het probleem zich vanzelf weer op.

Accu’s: Controleer of de accu en moveraccu nog zijn opgeladen en zo niet laad deze dan weer volledig op.

Batterijen: dit is hét moment om je baterijen te vervangen van bijvoorbeeld de verwarmingsontsteking, de rookmelder en de koolstofmonoxidemelder.

Gasflessen: het is altijd enorm balen als je tijdens het koken zonder gas komt te zitten. Controleer dus of je gasflessen nog vol genoeg zitten. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kun controleren.

Waterleidingen: als je de leidingen schoonmaakt controleer dan ook meteen of er geen lekkages zijn opgetreden doordat er in de winter een leiding is gebarsten.

Sloten: gedurende de winter kan er een beetje roest ontstaan in de sloten. Controleer dus of ze nog soepel lopen. Is dat niet het geval spuit er dan een beetje grafietpoeder in. Gebruik geen kruipolie of siliconenspray omdat dit de mechaniek van het slot kan aantasten.

Caravan keuring: wil je helemaal zeker zijn van de veiligheid van jouw caravan dan kun je de caravan ook door een PACK keuring laten gaan.

Boenen, boenen boenen

De caravan heeft een paar maanden stil gestaan en helaas wordt hij er dan niet schoner op. Ik ben een voorstander van goed schoonmaken vóór de winterslaap van de caravan want dat scheelt je in het voorjaar veel werk. Maar ook als je de caravan wel goed schoon de stalling in hebt gereden zijn er wel een paar aandachtspunten.

Watertank en leidingen: om maagklachten en andere ongemakken te voorkomen is het goed om de watertank en waterleidingen na de winter goed schoon te maken.  Dat kun je het beste doen met water en bleekmiddel.  ( 1cl bleekmiddel op 10 liter water).  Doe dit in de watertank, zet alle kranen open en als ze allemaal lopen, draai je ze weer dicht. Dan ongeveer twee dagen wachten en daarna flink doorspoelen met schoon water.

Toilet: hopelijk heb je het toilet al goed schoongemaakt voordat de caravan de stalling in ging anders heb je nu een mooie klus die met deze schoonmaakmiddelen wat makkelijker wordt.

Binnen afnemen: neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair af met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Dan ziet alles er weer lekker fris uit en is het stof verdwenen.

Buiten poetsen: als je de caravan voor de winter schoon in de stalling hebt gezet dan is afspuiten vaak voldoende. Ben je dat toen vergeten dan moet je nu echt even flink boenen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen. Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je bij sommige wasstraten ook met de caravan door de autowasstraat.

Caravan inruimen

Dit is misschien wel het leukste van een caravan die weer voor je huis staat. Want door het inruimen kan het kampeerseizoen echt gaan beginnen. Om straks op de camping niet met lege handen te staan moet je de volgende punten nog even doorlopen:

Gasflessen: bij de meeste caravanstallingen mogen de gasflessen niet in de caravan blijven staan. Vergeet deze dus niet terug te zetten.

Accu’s: nog zo eentje de accu. Heb je deze gedurende de winter thuis aan de druppellader gehad dan moet je deze niet vergeten terug te plaatsen.

Kampeeruitrusting: check aan het begin van het kampeerseizoen je kampeeruitrusting met deze handige lijst. Zo vergeet je niet de blikopener die je gedurende de winter uit het kampeerkrat hebt gehaald terug te leggen of de kampeerstoel die vorig jaar kapot is gegaan te vervangen.

De caravan is klaar, het kampeerseizoen kan beginnen!

Heb je deze 16 tips doorgelopen en je caravan uit de stalling gehaald? Waar wacht je dan nog op? Meteen een camping boeken en het kampeerseizoen kan beginnen. Is het de eerste keer dat je gaat kamperen? Dan is dat ook een mooie gelegenheid om het opzetten van de voortent of luifel een keer uit te proberen.

 

______________________

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor het Vrijbuiter blog deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

 


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!